Hlavní obsah

Na skalním pilíři v Gruzii stojí osamělý klášter. Má jediného obyvatele

Novinky, mšv

Podobá se řecké Meteoře (kláštery na vrcholku skal), ale s tou výjimkou, že gruzínský klášter stojí osamocen. Tyčí se na skále vysoké 40 metrů a jediná cesta na její vrchol vede po strmém železném žebříku. Už přes 20 let má svatostánek ležící blízko nebi jediného obyvatele, osamělého mnicha, který dolů na zem sestupuje maximálně dvakrát týdně. A nahoru se zase mohou vypravit jen ti, kdo jsou pozváni, píše agentura Caters News.

Foto: Profimedia.cz

Skalní pilíř je vysoký kolem 40 metrů.

Článek

Skalní pilíř zvaný Katskhi Pillar se nachází nedaleko stejnojmenné vesnice Katskhi v západní Gruzii. Původní budovy na vrcholu pocházejí z 9. století, kolem roku 1400 byly kompletně opuštěné a netknuté po dalších 500 let. V roce 1944 vylezli na vrchol výzkumníci, kteří chtěli pozůstatky klášterních ruin prozkoumat a odhalit, zda se v nich neukrývá něco cenného.

Náboženská aktivita se do kláštera ale vrátila až po roce 1990, kdy jeden jediný mnich Maxime Qavtaradze vyšplhal na vrchol skalního pilíře, aby se ve svatostánku usídlil a mohl tak být blíže k bohu – nejen kvůli oné doslovné blízkosti k nebi, ale také kvůli absolutní izolaci od okolního světa, která mu měla poskytnout klid na modlitby. Mnich žil ale dlouho v ruinách, klášter byl za státní grant opraven až mezi léty 2005 a 2009.

Foto: Profimedia.cz

Mnich Maxime Qavtaradze je jediným obyvatelem kláštera už přes 20 let.

Qavtaradze v klášteře přebývá dodnes. Jídlo a zásoby mu nahoru posílají v košíku na laně, lidé musejí použít železný žebřík, který je ze strany přichycen do skály. V minulosti sem mohli mužští návštěvníci zavítat, jak jen chtěli, nyní mají ale turisté i místní smůlu. Do kláštera se totiž podívají pouze v případě, že jsou mnichem pozváni.

Návštěvníci si mohou alespoň vychutnat pohled na klášter zezdola. U úpatí skály navíc leží relativně nově zbudovaný kostel, který je pro turisty běžně přístupný.

Reklama

Výběr článků

Načítám