Hlavní obsah

Češi se vracejí do Turecka. Je tam levně

Právo, Novinky, Jan Holý

Češi, kteří se letos rozhodnou strávit dovolenou v Turecku, výrazně ušetří. Kvůli měnové krizi totiž prudce oslabuje turecká lira a pro české turisty je nyní v Turecku o pětinu levněji než loni. Ceny zájezdů do této oblíbené destinace ale nezlevní.

Foto: Profimedia.cz

Pláž u turecké Antalye. Ilustrační foto

Článek

Zatímco dnes se prodává turecká lira asi za 4,60 Kč, ještě před rokem stála kolem 6,60 Kč, tedy o dvě koruny více. Lira za poslední rok proti české koruně oslabila zhruba o třicet procent. I přes růst spotřebitelských cen v Turecku jsou tedy ceny v tamních obchodech pro Čechy asi o pětinu nižší.

Například dezert baklava stál loni v květnu v Turecku po přepočtu průměrně 213 Kč, nyní jen 175 korun. Minerální voda vyšla loni na 18,60 Kč, dnes už jenom na 13,80 koruny. Pivo stálo loni asi 45 Kč, dnes 36 korun.

„Silná koruna se projeví hlavně při výměně peněz a nákupech zboží v Turecku. Ceny samotných zájezdů jsou zvlášť v last minute období určovány nabídkou a poptávkou, kurzy jsou obecně jen jedním z faktorů, zdaleka ale ne nejdůležitějším. Ceny zájezdů do této destinace jsou ale nyní nižší než například před dvěma lety,“ sdělil Právu mluvčí CK Fischer Jan Bezděk.

Také podle marketingového ředitele CK Exim Tours Stanislava Zímy pokles kurzu turecké liry ceny letošních zájezdů neovlivní. „Hotely jsou již v této chvíli zaplacené a vzhledem k tomu, že jsou prakticky všechny se službami all inclusive, mají klienti většinu služeb předplacenou dopředu,” tvrdí Zíma a dodává, že oslabení měny může mít dopad na fakultativní výlety na místě nebo na ceny v restauracích či v obchodech.

„Turecko je nyní vyhlášené příznivými cenami a mnoho klientů si právě kvůli výhodným nákupům připlácí na zpáteční cestu domů nadváhu zavazadel,“ uvedla mluvčí CK Firo-tour Eva Němečková. Dosavadní prodeje zájezdů podle Bezděka nasvědčují tomu, že Turecko je letos vůbec nejrychleji rostoucí destinací a znovu se spolu s Řeckem a se Španělskem zařadí mezi tři pro Čechy nejžádanější země.

Lira zřejmě ještě oslabí

Důvodem poklesu kurzu turecké liry, ale i dalších středoevropských měn je citelné zpevňování dolaru kvůli růstu úrokových sazeb v USA. V případě Turecka se však podle analytiků přidávají další závažné faktory, způsobené nemístně uvolněnou měnovou politikou turecké centrální banky.

„Ta je zjevně pod tlakem prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, který je nepřítelem vysokých úrokových sazeb a považuje je za zdroj inflace. Ve skutečnosti jsou to naopak nízké sazby, které růst cen podněcují, a proto inflace nyní dosahuje jedenácti procent,“ potvrdil Právu hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

Dvojciferná inflace navíc podle Kovandy oslabuje kupní sílu tureckých domácností a nepříznivě dopadá třeba i na nemovitostní trh v zemi. Turecko je navíc významným čistým dovozcem ropy a její současný znatelný cenový růst ve spojení s oslabující lirou, inflací v zemi a chřadnoucí kupní silou Turků představuje nebezpečný koktejl, z jehož požití se Turecko může vzpamatovávat hodně dlouho.

„Pro české turisty ale po odhlédnutí od všech těchto zásadních negativ značí oslabující turecká měna levnější letní dovolenou v této destinaci. Do prázdnin se totiž lira určitě nevzpamatuje,“ uvedl Kovanda. Je šance, že do prázdnin turecká lira proti koruně dále oslabí. V Turecku lze čekat před červnovými prezidentskými volbami další značnou nejistotu a patrně i z ní pramenící měnové turbulence, domnívá se Kovanda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám