Hlavní obsah

Angkor Vat je podle cestovatelů nejlepší památkou světa

Novinky, mšv

Kambodžský chrám Angkor Vat zvolili uživatelé portálu TripAdvisor nejlepší památkou na světě. Stalo se tak v rámci ankety Travellers‘ Choice, která je každoročně vyhlašována v několika kategoriích. Další místa obsadily například Svatopetrská bazilika ve Vatikánu nebo sanfranciská věznice Alcatraz. Pražské Staroměstské náměstí se umístilo na 11. místě.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Východ slunce u chrámu Angkor Vat

Článek

Rozlehlý komplex Angkor s nejznámějších chrámem Angkor Vat je vyhledáván pro svou tajemnou atmosféru a zachovalost, jedná se o nejnavštěvovanější památku Kambodže. Uživatelé se na portálu TripAdvisor shodují, že žádné podobné místo v životě neviděli a jeho návštěva je nezapomenutelným zážitkem.

Foto: Profimedia.cz

Náměstí v Seville v sobě nese mix několika architektonických prvků.

Foto: Profimedia.cz

Mešita v Abú Dhabí uchvátí svou mramorovou fasádou.

Druhé místo obsadilo pitoreskní náměstí Plaza de España ve španělské Seville, jež bylo vybudováno v roce 1929. Kombinuje v sobě tradiční španělskou architekturu s elementy renesance a maurským slohem. Třetí nejlepší památkou je Velká mešita šejka bin Zayeda v Abú Dhabí. Je poměrně nová, otevřela se teprve před 11 lety a je největším svatostánkem ve Spojených arabských emirátech. Svou fasádou z bílého mramoru dokáže uchvátit nejednoho turistu.

Zaujaly katedrály i věznice

Vatikánská Svatopetrská bazilika obsadila čtvrté místo, páté má španělská katedrála Mezquita v Córdobě, která byla původně středověkou mešitou. V 16. století do ní ale byla vystavěna římskokatolická katedrála, kterou je dodnes. Slavné indické mauzoleum Tádž Mahal je podle cestovatelů šestou nejlepší památkou na světě, sedmou nejlepší je milánský dóm neboli Katedrála Narození Panny Marie.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Na vězení už notně zahlodal zub času.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Golden Gate Bridge letos slaví 80 let od svého otevření.

Nejslavnější věznice na světě, Alcatraz v San Francisku se umístila na osmém místě. Rovněž v San Francisku je i Golden Gate Bridge, který obsadil devátou příčku. První desítku uzavírá budapešťská budova parlamentu Országház, která leží na březích Dunaje a jednou z neodmyslitelných dominant maďarské metropole. Jedenácté místo má Staroměstské náměstí v Praze, kde turisty láká zejména radnice s orlojem.

Foto: Profimedia.cz

Milánský dóm je jedním z nejznámějších italských chrámů.

Například Eiffelova věž skončila čtrnáctá, londýnská pevnost Tower patnáctá, operní dům v Sydney dvacátý a peruánské ruiny Machu Picchu jednadvacáté.

V Česku vede Praha

V Praze jsou nejlepšími památkami po Staroměstském náměstí Karlův most, katedrála sv. Víta, poté kompletní Pražský hrad, ale třeba i socha Franze Kafky od Davida Černého za obchodním centrem Quadrio. Z českých památek následují zámek Český Krumlov nebo třeba památník v Terezíně.

Žebříčky jsou ve všech kategoriích sestavovány na základě algoritmu, který analyzuje milióny uživatelských recenzí na TripAdvisoru. Letos byly vyhlášeny už například kategorie Nejlepší destinace, Nejlepší hotely nebo Nejlepší pláže.

Reklama

Výběr článků

Načítám