Hlavní obsah

Nejpůsobivější tudorovský palác v Londýně láká autentickými zážitky

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hampton Court Palace je nepochybně nejpůsobivější stavba tudorovské éry v Londýně. Domácí i zahraniční návštěvníky v letní sezóně láká na autentické zážitky, jelikož tu znovu začal fungovat jeden ze šesti krbů, nad nímž se připravovalo jídlo pro anglického krále Jindřicha VIII. Tudora. Dnes se tu maso připravuje stejně jako před 500 lety, píše agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Londýně otevřeli historickou kuchyň Jindřicha VIII.Video: AP

 
Článek

V tudorovské éře se v krbech spálila i tuna dřeva denně, aby se oheň udržoval v chodu. Velké plameny byly totiž základem pro tradiční rožnění masa, kterému mohou návštěvníci paláce přihlížet i dnes.

Starat se o oheň je práce Jeremiaha O’Connora, v dávných dobách by byla jeho pozice čistě pomocnická. Nejtěžší je podle něj ustát silný žár. „Rožním tu maso způsobem, jakým se přímo tady dělalo před 500 lety. Je to jediná kuchyně svého druhu na světě, která přetrvala a která je funkční dodnes,“ tvrdí Brit.

„Hlavní je ustát žár. Ve dnech, kdy je horko a moc se nehýbe vzduch, je vám vedro hned a máte pocit, že se při sezení uvaříte,“ tvrdí O’Connor, který se chladí alespoň studeným pivem. Kuchyně Jindřicha VIII. se oficiálně otevřela na letní sezónu a návštěvníci v ní mohou zhlédnout ukázky přípravy pokrmů, různé lekce, ale i hraná představení. V době, kdy se tu běžně vařilo, vyšlo z kuchyně i kolem tisícovky jídel denně.

Kde se odehrávaly dějiny

Návštěvníci ale do prostor míří i z důvodu, aby se podívali, jak se připravovala oblíbená pochoutka krále Jindřicha VIII., a to marcipán. Sladká dobrota byla ve své době spojena výhradně s královskou kuchyní, protože hlavní ingrediencí byl cukr, tehdy velmi drahá a luxusní komodita, kterou si mohl dovolit král a snad šlechtici.

„Dnes žijeme v době, kdy je celý svět na cukru závislý, takže si ho můžeme běžně koupit. Dostáváme informace o tom, že je něco bez cukru nebo s nízkým obsahem cukru. Tehdy to ale byla luxusní komodita, která se při hostině dokázala postarat o velký wow efekt,“ tvrdí zaměstnanec historické kuchyně Zach Zvinis.

Foto: Profimedia.cz

Palác byl veřejnosti zpřístupněn roku 1838.

V palácové kuchyni si navíc velmi zakládají na autentičnosti, v tudorovské době byly totiž hostiny znakem blahobytu a přepychu. Historii tu proto chtějí interpretovat co možná nejvěrněji. „Klíčové je ukazovat historii v místech, kde se skutečně odehrávala, takže vaříme v reálné kuchyni. Ale nechtěli jsme o tom jen povídat, chtěli jsme návštěvníkům předat více intenzivní zkušenost. Mohou si totiž vyzkoušet práci, kterou tu tehdy vykonávali kuchaři,“ uvedl manažer programu Richard Fitch.

Kuchyně je dnes jednou z nejoblíbenějších zastávek v Hampton Court Palace. Fitch tvrdí, že má pro celý palác naprosto fundamentální význam. „Zabírá podstatnou část přízemí a byla důležitá pro dobrý chod celé domácnosti,“ dodává.

Palác v londýnském obvodu Richmond byl domovem britských monarchů až do roku 1737, veřejnosti ho poprvé v roce 1838 zpřístupnila královna Viktorie, prababička současné panovnice Alžběty II. Nyní je Hampton Court Palace otevřen celoročně.

Reklama

Výběr článků

Načítám