Hlavní obsah

Vyšší poplatky, zákaz Airbnb i segwayí. V Amsterdamu zakročí proti turistům

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V hlavním městě Nizozemska se opět chystají zakročit proti hordám turistů. Koalice čtyř politických stran, které vyjednávají o vedení Amsterdamu, navrhla několik restrikcí, které by měly pomoci navrátit do města rovnováhu. Kromě rozšíření zákazu pivních kol půjde o zákaz segwayí, alkoholových dýchánků na lodích nebo zvýšení turistické daně, uvedl server Independent.

Foto: Profimedia.cz

Nové zákazy v Amsterdamu se dotknou i výletních lodí.

Článek

Zákaz pivních kol, tzv. beer bikes, platí v historickém centru Amsterdamu už od podzimu minulého roku. [celá zpráva] Nyní by se měl rozšířit i na další zóny. Jedná se o jednu z regulací, která by podle správních orgánů měla navrátit do města rovnováhu.

Pivní kola ovšem nejsou jedinou zábavně-alkoholickou atrakcí, která leží úřadům v žaludku. Restrikce podle všeho zasáhnou také vyhlídkové plavby po amsterdamských kanálech, respektive ty plavby, při nichž se primárně konzumuje alkohol. Výletní loďky by rovněž neměly mít možnost kotvit v docích v centru města. Po něm se turisté neprojedou už ani na segwayích.

Obyvatelé pod útokem

Tím ovšem koalice s chystanými opatřeními nekončí. Již existující turistická daň, která v současnosti tvoří kolem 6 procent z ceny ubytování, by se měla zvýšit na 7 procent. Díky tomuto kroku by se do roku 2022 mohlo vybrat až 2,27 miliardy korun. Změny se dále dotknout i zprostředkovatelů ubytování, tedy služeb typu Airbnb, které budou v nejvytíženějších zónách zcela zakázány.

„Musíme se ujistit, že město zůstane obyvatelné především pro jeho rezidenty,“ uvedla mluvčí strany GroenLinks Yvette Hofmanová. „Pro obyvatele je to velká věc, protože se cítí kvůli narůstajícím davům pod útokem, částečně je to kvůli Airbnb a ilegálním hotelům,“ dodala s tím, že v centru je turistická monokultura a rezidenti často své čtvrti nepoznávají.

Služby pro zprostředkování ubytování jsou v poslední době tématem diskuze v mnoha městech. Nejnověji se proti Airbnb chystá zakročit třeba španělská Valencie. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám