Hlavní obsah

Přes 1200 metrů nad zemí. Takhle se čistí prosklená vyhlídka v Grand Canyonu

Novinky, mšv

Vždy jednou za rok podstupuje vyhlídka Skywalk v Grand Canyonu údržbu. To znamená, že nastoupí skupina pracovníků, kteří musejí vyleštit skleněné desky, skrze které koukají návštěvníci do kaňonu. Sklo se musí čistit zejména zespoda, a to je úloha jen pro odvážné. Pracovníci totiž visí na lanech více než 1200 metrů nad zemí, píše Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Čištění vyhlídky probíhá jednou ročně.

Článek

Letošní čištění připadlo na konec dubna. Zatímco v minulosti zabral celý proces klidně i několik dní, v současnosti to pracovníci stihnou během jediného. Příprava strategie ovšem zabere dva týdny, během nichž se musí probrat bezpečnostní zásady. Viset nějakých 1219 metrů nad zemí je ovšem jen pro silné žaludky.

„Návštěvníci jsou často šokovaní, pobavení nebo zkrátka udivení, když vidí čištění,“ tvrdí Ken Piposar, šéf společnosti, která údržbu zajišťuje. „Když jsme začínali, zabralo nám to sedm dní, ale zdokonalili jsme techniku a teď to stíháme za méně než 24 hodin,“ dodal.

Vyhlídka Skywalk se nad jedním z nejúchvatnějších kaňonů na světě otevřela v roce 2007. Nachází se na místě zvaném Eagle Point a ihned se stala mezi turisty velmi populární atrakcí. Procházky po vyhlídce ve tvaru podkovy navíc není třeba se obávat, je natolik stabilní a silná, že by údajně unesla i váhu 70 Boeingů 747.

Reklama

Výběr článků

Načítám