Hlavní obsah

Dvě skupiny průvodců válčí v Bruggách o turisty

V malebném belgickém městě Bruggy se rozhořela bitva mezi certifikovanými turistickými průvodci a těmi novými, kteří nabízejí komentované prohlídky zdarma a následně vybírají od turistů „spropitné”. Muže a ženy s deštníky, ale bez oficiálních průkazů, se původní průvodci ze svého teritoria snaží vypudit, píše deník The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Bruggy jsou oblíbeným turistickým cílem Belgie.

Článek

Exkurze neoficiálních průvodců jejich zkušení rivalové infiltrují a bombardují nepříjemnými otázkami či jejich výklad jinak narušují. Objevily se i zprávy, že nové příchozí někdo honil po celém městě.

The Guardian také cituje nyní již smazaný facebookový příspěvek jednoho z certifikovaných průvodců, který údajně napsal: „Kdo chce jít do akce proti pirátům? Pronásledovat je s megafonem, opakovat po nich, říkat, že nemohou chodit po trávě v Beguinage (kláštera v historickém centru). Malý lov na pokémony v Bruggách, jen v reálném životě. Kdo se chce zapojit?”

Napětí se stupňuje

Mluvčí neoficiálních průvodců Frank Poelvoorde řekl, že se situace neustále zhoršuje a tento týden už zašla příliš daleko. „Španělskou průvodkyni, mladou ženu, fyzicky napadl oficiální průvodce. Několikrát ji udeřil, i do tváře. Průvodkyně už se neodvažují na ulici,” uvedl.

Předseda sdružení tradičních průvodců Jo Berten říká, že neví, kdo za popsaným incidentem stojí, „ale pokud se to stalo, pak to není správné”. Také ale vyjádřil pochopení pro frustraci svých kolegů. „Naši průvodci musejí tři roky chodit na večerní vyučování a splnit závěrečnou práci. A pak je vedle vás někdo, kdo si přečetl dvě stránky A4 a dělá stejnou práci?” řekl Berten.

Starosta Brugg Renaat Landuyt přiznal, že mezi dvěma skupinami průvodců panuje napětí. Policie mu prý ale nehlásí žádné podstatné incidenty a vše je podle něj zatím na úrovni výměny naštvaných pohledů.

Reklama

Výběr článků

Načítám