Hlavní obsah

Turnikety v Benátkách vydržely sotva den. Místní je rozmontovali

Novinky, mšv

Sotva den provozu vydržely v Benátkách turnikety, které měly turistům omezit přístup do města. Tamní obyvatelé je v neděli na protest demontovali. Turnikety byly nainstalovány na dvou místech a pouze dočasně na prodloužený víkend. Později v neděli je úřady znovu postavily, napsal britský server Independent.

Foto: Riccardo Gregolin, ČTK/AP

Benátky instalovaly na dvou místech ve městě dočasné turnikety

Článek

Turnikety místní obyvatelstvo rozlítily, protože prý stávající problémy neřeší. „Odmítáme myšlenku turniketů, kterými musíme procházet. Tohle je naše město,“ uvedl jeden z protestujících Marco Baravalle. Přes turnikety totiž museli chodit i místní — byly nainstalovány při hlavním vstupu do Benátek u autobusového nádraží a u vlakového nádraží.

Protestující se shromáždili na prvním z míst a rozebrali je. „Benátky umírají. Starosta nechal nainstalovat turnikety, což je známka toho, že se vzdává. Chce, aby se z Benátek stalo město bez obyvatel,“ dodal Baravalle v narážce na stále klesající populaci.

Turnikety měly být dočasným řešením pro prodloužený víkend, kdy se očekával velký příval turistů. Při velkém náporu měli být turisté vysláni do města jinou cestou. V sobotu dopoledne byla ovšem situace klidná a policie nikoho odklánět nemusela.

Místní chtějí více nemovitostí

Podle vedoucího protestu Tommasa Cacciariho, který rovněž vedl demonstrace proti obřím výletním lodím, nejsou turnikety řešením. „Nepotřebujeme tyhle kontrolní body, potřebujeme efektivní a lépe nastavená pravidla. Benátky nejsou zábavní park,“ cituje Independent demonstranta.

Policie ovšem uvedla, že turnikety budou znovu nainstalovány, a ještě v neděli se tak skutečně stalo. „Rozebereme je znovu. Nechceme, abychom byli jak v nějaké rezervaci,“ reagoval Cacciari.

Situace mezi místními a turisty se stále vyhrocuje. Pomyslného vrcholu dosáhla loni v létě, kdy denně navštívilo město kolem 60 000 turistů, čímž návštěvníci o nějakých 5000 převýšili lokální obyvatele. Problémem podle protestujících ovšem nejsou samotní turisté, ale nedostatek nemovitostí, ve kterých by mohli Benátčané žít. „K Benátkám by se mělo přistupovat jako ke skutečnému městu, chránit ho od rozprodávání veřejného dědictví a nenechat ho znásilňovat výletním turismem,“ dodal Cacciari.

Reklama

Výběr článků

Načítám