Hlavní obsah

Muzeum pravěku Šipka otevře ve Štramberku až na podzim

Právo, Denisa Doležalová

Nejpozději počátkem letošního roku se mělo veřejnosti otevřít zbrusu nové muzeum ve Štramberku na Novojičínsku. Památkově chráněná budova Masných krámů se měla za zhruba 12 miliónů korun proměnit v pravěké Muzeum Šipka podle místní světoznámé jeskyně, v níž byla na konci 19. století nalezena čelist neandrtálského dítěte. Jenže je duben a pravěké muzeum není hotovo.

Foto: Profimedia.cz

Otevření pravěkého muzea ve Štramberku se odkládá. Ilustrační foto

Článek

Podle Radka Polácha, zástupce ředitele Muzea Novojičínska, které muzeum jako svou novou pobočku připravuje, stojí za zpožděním urgentní záležitosti na jiných objektech. „Především jsme museli dokončit Památník Františka Palackého v Hodslavicích, který se s novou expozicí slavnostně otevře letos 9. června,“ vysvětlil Polách s tím, že projekt Muzea Šipka platí, posunul se jen termínově. „Máme schválenou i evropskou dotaci,“ řekl Polách.

Masné krámy opraveny

„Vloni jsme dokončili opravu samotných Masných krámů, nyní připravujeme výběrové řízení na dodavatele expozic interiéru pravěkého muzea. Předpokládáme, že již letos v červnu začne vybraná firma na expozici pracovat. Rádi bychom Muzeum Šipka otevřeli v druhé polovině letošního roku, zřejmě na podzim,“ upřesnil Polách.

Nové muzeum představí poklady minimálně evropského významu pravěké historie města Štramberk. Projekt vytvořil dle návrhů odborníků z Muzea Novojičínska radkovský restaurátor Tomáš Skalík.

„Když návštěvníci vejdou do Muzea Šipka, tak se budou procházet replikou zdejší jeskyně. Kolem ní bude systém vitrín a expozice. V jeskyni se bude odehrávat jednoduchá kreativní prezentace s pozvánkou do pravé jeskyně Šipka. Připraveny budou i animační programy pro děti, muzeum připomene i lovce mamutů a ilustrátora Zdeňka Buriana,“ upřesnil tvůrce projektu Skalík.

Otevření opraveného památníku Palackého

Ještě před štramberským muzeem se ale v sobotu 9. června slavnostně otevře proměněný Památník Františka Palackého v Hodslavicích jako připomínka 220 let od narození zakladatele českého dějepisectví.

„Rodný domek Františka Palackého prošel za dva roky celkovou rekonstrukcí za tři a půl miliónu korun, uvnitř bude nainstalována zbrusu nová expozice. Celý prostor bude nový, vitríny, sbírkové předměty, bude jiná instalace. Ta původní expozice totiž byla z roku 1998, kdy se slavilo výročí 200 let od narození Palackého,“ vysvětlila ředitelka Muzea Novojičínska Sylva Dvořáčková.

Dodala, že lidé tak nově v památníku uvidí autentické předměty ze života Palackého, které jim zapůjčilo Národní muzeum v Praze. „Bude zde Palackého kufr, spousta dokumentů, které se vážou k jeho životu, například i korespondence s významnými osobnostmi jeho doby. K vidění bude i jeho rodná kolébka či křtící rouška, v níž Palackého jeho matka nesla ke křtu. V památníku bude i připomínka významných hodslavických památek,“ popisovala Dvořáčková. Upozornila, že od 1. května do 9. června bude památník uzavřen.

Reklama

Výběr článků

Načítám