Hlavní obsah

Konec otravných prodejců u památek. V Egyptě je budou pokutovat

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Egyptě se rozhodli zakročit proti prodejcům suvenýrů na významných historických místech. Kdokoli, kdo bude turisty u památek obtěžovat a bude u toho chycen, dostane pokutu až 10 000 egyptských liber. O novém nařízení rozhodl v pondělí parlament, píše britský server Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ministr pro památky Chálid Ananí uvedl, že dosud neexistovaly žádné prostředky, které by prodejce suvenýrů u památek přinutily se svou činností přestat. Obtěžování zahraničních návštěvníků pak údajně mělo špatný vliv na turismus. Ten se v Egyptě od roku 2011 potýká s problémy a země se všemožně snaží cizince opět přilákat.

Každý, kdo bude nyní načapán, že zákaz porušuje, může být pokutován až do výše 10 000 egyptských liber, což je necelých 12 000 korun. Podle Oscara Saleha, který u pyramid v Gíze nabízí projížďky na velbloudech, je problém zbytečně nafouknutý. „Ať už navštívíte Egyptské muzeum v Káhiře nebo pyramidy, nikdo vás tam nebude otravovat.”

Kromě toho se úřady zabývají také chátráním památek. Do významných míst se snaží napumpovat množství peněz, aby je zachovaly. Kvůli nízkému počtu návštěvníků ale přišel Egypt o spoustu příjmů z turistického ruchu. „Od ledna 2011 naše příjmy ostře klesly, což mělo velký vliv na stav egyptských památek,“ doplnil Ananí. Ze zhruba 15 miliónu lidí v roce 2010 klesl počet návštěvníků do roku 2015 na 6,3 miliónů.

Nicméně třeba Češi se o Egypt začali v posledních letech opětovně zajímat, loni tam dovolenou strávilo 245 000 lidí. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám