Hlavní obsah

Nejpodivnější koupaliště na světě? Chystá se v Kodani

Novinky, mšv

Kodaň by se dala s trochou nadsázky označit za Dubaj Evropy. Ne snad kvůli mrakodrapům, ale spíše pro futuristické projekty, které v dánské metropoli vznikají. Tím nejnovějším, který je zatím v plenkách, je designové veřejné koupaliště, dost možná nejbizarnější na světě. Bazény budou totiž umístěny mezi budovami ve tvaru pyramid. Komplex by měl stát do tří let, píše server Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Kodaň. Ilustrační foto

Článek

Centrum vodních radovánek Waterfront Culture Center se bude rozprostírat na zhruba 5000 metrech čtverečních a bude mít jak venkovní, tak vnitřní bazény. Některé z nich budou propojené kanály, které povedou právě kolem bizarních cihlových budov ve tvaru pyramid, které minimálně z vizualizací působí dojmem sci-fi z daleké budoucnosti.

Komplex se bude nacházet v centru Kodaně na takzvaném Paper Islandu. Architektonickou soutěž na návrh budovy vyhrála japonská společnost Kengo Kuma & Associates. Podle vyjádření vedení bude komplex odrážet historii, kulturu, ale i městskou atmosféru Kodaně, pro niž je voda jedním ze signifikantních symbolů. Celý komplex má působit jako nová krajina.

Budovy budou pomocí teras stupňovitě přecházet až na úroveň moře, díky čemuž vytvoří jakýsi dojem nekonečna. Každý z bazénů pak bude unikátní a jejich okolní prostředí vytvoří pro návštěvníky nevšední zážitky. „Projekt vytváří unikátní propojení mezi zemí a mořem a skvěle naplňuje vizi Kodaně o tom přinést něco absolutně neokoukaného,“ uvedla v prohlášení radnice.

Komplex by měl být hotový v roce 2021 a přivede k životu Paper Island, který je v současnosti používaný jen napůl.

Reklama

Výběr článků

Načítám