Hlavní obsah

Popularita Německa u Čechů stoupá, letos lákají Němci zejména na regionální kuchyni

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý příjezdový cestovní ruch dosáhl v roce 2017 osmého rekordního výsledku v řadě. A svůj podíl na tom mají i čeští turisté, kteří figurují v první dvacítce nejčastějších hostů. Češi učinili v Německu loni bezmála 1,18 miliónu přenocování, což je o 4,6 procenta více než o rok dříve. Celkově Německo zaznamenalo 83,9 miliónu přenocování hostů ze zahraničí.

Foto: Profimedia.cz

Krásy Německa přitahují stále více turistů.

Článek

Češi si Německo vybírají jako velmi častý cíl prodloužených víkendů. Jezdí tam za relexací i za nákupy. Zatímco takové Drážďany před Vánoci přitahují za nákupním šílenstvím masy Čechů, stále více jich vyráží do Německa také za aktivním odpočinkem a vyhlášenou gastronomií.

Netřeba asi říkat, že třeba taková bavorská kuchyně je hodně podobná té naší. Pokud jsou však v České Republice tři michelinské restaurace, v Německu je jich stokrát více. Připočítejte k tomu 13 vinařských oblastí, 1300 pivovarů, které vaří celkem kolem 5000 druhů piv, a vznikne vám ráj pro mnoho českých turistů. A shodou okolností právě tento rok chtějí Němci lákat turisty na jídlo ještě více než dříve.

Kam za čím?

Pravidelné farmářské trhy jsou v Německu, stejně jako food festivaly a akce food-trucků, pevnou součástí dnešního městského života. Stále více kuchařů se snaží svou nabídku stavět na základě regionálních a sezónních produktů či tradičních receptur, aby mohli nabídnout chutnou místní kuchyni. A lokální pokrmy dostávají mnoho prostoru také při tradičních lidových slavnostech. Jaké speciality tedy kde očekávat?

Foto: Profimedia.cz

Německo láká i na tradiční pivařskou kulturu.

Durynsko láká na knedlíky, které se připravují výhradně ze syrových strouhaných brambor a vařených mačkaných brambor, s náplní z houskových kostek osmažených na másle. V Dolním Sasku se nevyhnete kadeřavé kapustě, kterou lidé jedí s krupičnou klobásou se špekem, škvarky, cibulí a kořením. Jak uvidíte na menu „Pinkel”, tak budete vědět.

Rakytník i jitrnice

Hamburk zase nezapře svou přímořskou atmosféru. Křupavá houska plněná rybím masem je na místních nedělních ranních trzích klasikou, stejně jako zavináče. Zůstaneme-li u moře, tak zůstaneme u zdravé kuchyně. Na pobřeží Meklenburska-Předního Pomořanska totiž roste spousta trnitých keřů s oranžovými bobulemi. Ano, řeč je o rakytníku, ze kterého vyrábí vše možné i nemožné. A na Rujáně se dokonce můžete zapojit do jeho sklizně na plantáži.

V Hesensku se pak nebojí hutné kuchyně. Žebírka, jitrnice a jelita tam skoro doslova létají vzduchem. „Ukotvují” se v zažívacím traktu pak pomocí Ebbelwei, tedy jablečného vína. A pokud byste toho neměli stále ještě dost, můžete si zajet do Německého středohoří v Sasku-Anhaltsku na chleba se sádlem, který je tam vyhlášenou delikatesou.

Foto: GNTB/Jens Wegener

Nikdo neříká, že je německá kuchyně lehká...

Porýní-Falc je největším producentem vína v Německu. Domácí i návštěvníci mohou okusit vinařskou kulturu například v tzv. „Straußwirtschaften“ – sezónních lokálech, které otevírají sami vinaři během letních měsíců, nebo na vinařských slavnostech konajících se od poloviny srpna do konce října.

Pivo, kam se podíváš

A pokud jste pivaři, zkuste Severní Porýní-Vestfálsko, kde tamější pivovarnictví zahrnuje od kolínského „Kölsch“ přes „Altbier“ z nedalekého Düsseldorfu až po nespočet dalších druhů z mnoha malých pivovarů roztroušených ve všech regionech této spolkové země. A vše o pivu se dozví návštěvníci pivního muzea v Dortmundu s expozicí na ploše 1100 metrů čtverečních.

A takhle byste mohli jen jezdit a jíst skoro neustále. Jenže kdo by pak přebytečná kila shazoval? Udržovat si váhu můžete už na místě a zcela přirozeně. Německo je totiž protkané sítí cyklotras a pěších cest. Ruku na srdce, nechutná to pivo po 20 nachozených kilometrech přece jen o něco lépe?

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám