Hlavní obsah

V Thórově studni mizí voda z Pacifiku. Přezdívá se jí brána do pekla

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Leží při západním pobřeží USA, ale nese jméno po vikingském bohu hromu. Thórova studna v Oregonu je jednou z nejznámějších přírodních památek amerického státu. Jáma na okraji moře vypadá, jako by neustále pohlcovala vodu z Pacifiku - možná právě kvůli zdánlivé bezednosti se jí přezdívá brána do pekel.

Foto: Profimedia.cz

Nejfotografovanější bývá studna při západu slunce.

Článek

Přírodní klenot, který je obzvlášť při západu slunce častým cílem fotografů, je ve skutečnosti kolem šesti metrů hluboký. Alespoň částečně lze do jeho nitra nahlédnout při odlivu, zatímco při přílivu voda pění, přelévá se přes okraje a tryská do výšky několika metrů.

Foto: Profimedia.cz

Přírodní úkaz je pojmenován po Thórovi, bohu hromu.

„Útvary jako Thórova studna se často geologicky formují velmi dlouhou dobu,“ uvedl Gary Hayes z portálu Travel Oregon s tím, že původně se mohlo jednat o podmořskou jeskyni. Stropy jeskyně se poté zřítily a zanechaly tak v oceánu hlubokou jámu.

Ta i přes svůj okouzlující zjev může velmi klamat, a není radno se k ní přibližovat. Nepřipraveného jedince by zvláště při přílivu mohly proudy stáhnout až ke dnu. „Bezpečně si ji mohou návštěvníci prohlédnout od silnice nebo blíže podél stezky na pobřeží,“ dodal Hayes.

Foto: Profimedia.cz

Ke studni není radno se příliš přibližovat kvůli silnému proudu.

Thórova studna se nachází u mysu Perpetua. a nejedná se o jediný zajímavý úkaz, na který lze u pobřeží narazit. Zajímavý je také přírodní vodotrysk Spouting Horn připomínající gejzír.

Reklama

Výběr článků

Načítám