Hlavní obsah

Údolí smrti je místem extrémů, přesto překypuje životem

Novinky, mšv

Badlands, Badwater, Death. Místa v americkém Údolí smrti mají něco společného - některá sice nejsou označena příliš pozitivními jmény, zato jsou i přes svou pustotu okouzlující a rozmanitá. Údolí se pyšní také několika nej. Jedná se o nejníže položené místo Severní Ameriky, ale také o nejsušší a nejteplejší. A i přes nehostinné klima je už stovky let domovem indiánského kmene Timbisha.

Foto: Profimedia.cz

Údolí smrti má své jméno údajně kvůli jedinému úmrtí z dob zlaté horečky.

Článek

Krajina Údolí smrti je dramaticky proměnlivá, skýtá pohled na písečné duny, vyprahlou rovinatou pustinu, ale také na vzdouvající se kopce. A i když není název národního parku nikterak lákavý a přívětivý, turisté sem přesto míří v hojných počtech. Ročně jich dorazí přes milión.

Foto: Profimedia.cz

Badwater Basin je nejnižším místem Severní Ameriky.

Jedním z nejnavštěvovanějších míst je pánev Badwater Basin, která je s nadmořskou výškou minus 85,5 m nejníže položeným místem nejen USA, ale celé Severní Ameriky. I přes extrémní podmínky našly v jejím okolí útočiště některé druhy vodního hmyzu nebo rostlin, které jsou schopny sucho a žár vydržet.

Název národního parku je vesměs zavádějící, protože údolí překypuje životem. Jméno údajně pochází z dob kalifornské zlaté horečky, kdy se tam ztratila skupina zlatokopů. Ačkoli z nich zemřel jen jeden, ostatní se domnívali, že též živí nevyváznou. Nakonec však byli zachráněni, ale traduje se, že když místo opouštěli, jeden z mužů se rozloučil slovy: “Buď sbohem, Údolí smrti”.

Foto: Profimedia.cz

Národní park má proměnlivou krajinu.

Jméno mu zůstalo navzdory tomu, že je národní park mimo jiné oblíbeným místem pro pozorování ptáků. Žije v něm ale i řada jiných zvířat, například drobných hlodavců, ještěrek, stejně tak mnoho druhů hadů.

Skvělý výhled na noční oblohu

Důvodem, proč mnoho turistů do Údolí smrti míří, není ovšem jen rozmanitá krajina. Pozoruhodný svět leží i nad hlavami návštěvníků. Jelikož je národní park vzdálený všem větším městům, nepotýká se se světelným znečištěním. Výhledu na jasnou hvězdnou oblohu tak vůbec nic nebrání. Podle mezinárodní asociace Dark Sky Parks je Údolí smrti dokonce nejlepším místem v USA pro pozorování nočního nebe.

Foto: Profimedia.cz

Údolí smrti je místem extrémů.

Unikátnosti prostředí si je vědom také indiánský kmen Timbisha, který tam žije údajně už tisíc let a na extrémní podmínky se dobře adaptoval. V malé vesničce žije aktuálně kolem stovky členů, kteří profitují především z turistického ruchu. Návštěvníci si u nich totiž mohou zakoupit nejrůznější suvenýry, ale také občerstvení.

Ačkoli patří Údolí smrti mezi nejteplejší místa na světě — v roce 1913 v něm naměřili 56,7 stupňů Celsia ve stínu — přes zimní měsíce jsou teploty spíše mírnější. Pohybují se kolem 20 stupňů, což je k návštěvě zřejmě nejideálnější období.

Reklama

Výběr článků

Načítám