Hlavní obsah

Azurové pobřeží je rájem sportovců i povalečů. Jeho popularita mezi Čechy roste

Novinky, mšv

Po Paříži je Azurové pobřeží nejnavštěvovanější francouzskou oblastí. A není se čemu divit. Okázalé výjevy zlatých pláží a tyrkysového moře střídají pohledy na skalnaté zátoky nebo i alpské třítisícovky. Na své si tu proto přijdou jak plážoví povaleči, tak milovníci pohybu, kteří mohou přes den brouzdat po horských loukách a večer najít útočiště v některém z měst.

Foto: Isabelle Fabre

Odpočinek i aktivní dovolená. Francouzská Riviéra nabízí obojí.

Článek

Ačkoli francouzská Riviéra rozhodně nepatří k nejlevnějším destinacím, přesto její popularita mezi Čechy pozvolna roste. Z Česka a Slovenska eviduje tamní turistický sektor kolem 40 000 přenocování na v průměru sedm dní. A aktivit, které se dají na Azurovém pobřeží dělat, je nepřeberné množství.

První, co všem vytane na mysl, budou nejspíš zlatavé pláže s oním azurovým mořem. Dlouhá písčitá i oblázková pobřeží jsou ideální k povalování a nefalšovanému relaxu, a když zajde slunce, přímořská letoviska vybízejí k brouzdání uličkami.

Třeba hvězdným Cannes, prominentním Saint-Tropez nebo okouzlující Nice, pátým největším městem Francie s druhým největším a nejfrekventovanějším letištěm v zemi.

Adrenalin hned za Nice

Nice je také po Paříži druhou nejnavštěvovanější francouzskou destinací, a není těžké pochopit proč. Ani teroristický útok z roku 2016 nedokázal pošlapat dokonalou tvář tohoto města.

Foto: Issock

Nice je po Paříži druhou nejnavštěvovanější destinací Francie.

Nice totiž kloubí vše tak typické pro Francii — eleganci, ležérnost, dobré jídlo, krásnou okolní krajinu, samozřejmě víno, historii, výtvarné umění a umění vychutnávat si život. Úzké uličky starého města vybízejí k bezcílnému bloudění, všudypřítomné restaurace k ochutnávání provensálské kuchyně. Nice je prý i místem vzniku slavného francouzského pokrmu ratatouille.

Město ale není vhodnou destinací jen pro požitkáře. Pouhou hodinu jízdy autem od moře se nachází alpská krajina s třítisícovkami, národní park Mercantour. V zimě se v okolních horách navíc i lyžuje, což může být pro mnohé Čechy poměrně nepoznaná tvář oblasti. Přes léto je park vhodný pro horskou turistiku, je tu několik zajištěných cest via ferrata nebo se v něm dá provozovat canyoning.

Provence provoněné levandulí

Azurové pobřeží je součástí Provence, regionu bohatého na historii a památky. Jeho hlavním městem je přístav Marseille, který je po Paříži druhou největší metropolí Francie. Loni ho navštívilo přes 5 miliónů lidí. Letos se bude ve městě navíc otevírat i muzeum zasvěcené slavnému marseillskému mýdlu.

Foto: Profimedia.cz

Levandulová pole jsou charakteristickým výjevem provensálské krajiny.

Podobně jako v případě Nice, k objevování láká i okolí města Marseille. V podstatě hned za jeho humny se nachází pitoreskní národní park Calanques ležící přímo na pobřeží Lvího zálivu. Je nejmladším národním parkem Francie, ustanoven byl teprve v roce 2012.

A dále od pobřeží nesmí turisté opomenout zhlédnout slavná levandulová pole, která mohou v rozkvětu spatřit zhruba od konce června do začátku srpna. Provence má dlouhou tradici zpracování této voňavé byliny, vyrábí se z ní oleje, mýdla i parfémy.

Celý region je navíc ideální destinací pro ty, kdo hledají slunce. V průměru zde mají 300 slunečných dní ročně.

Reklama

Výběr článků

Načítám