Hlavní obsah

Náhorní planina Ritten/Renon láká lyžaře i milovníky koní

Novinky, Dana Sokolová

Patříte mezi milovníky lyžování, ale od dovolené na horách očekáváte trošku něco jiného než jen honění kilometrů na svazích rozsáhlých a zároveň rušných lyžařských areálů? Pak zamiřte na náhorní planinu Ritten/Renon v Jižním Tyrolsku na severu Itálie, kde vás naprosto okouzlí malý lyžařský areál Rittner Horn se svými nádhernými výhledy na celé Dolomity, ale i koňské farmy, které nabízí kromě jízdy na koních i velmi útulné a stylové ubytování, jež ocení nejen rodiny s dětmi.

Foto: Dana Sokolová, Novinky

V lyžařském středisku Ritter Horn naleznete 11 km modrých, 3 kilometry červených a 2 kilometry černých sjezdovek.

Článek

Lyžařský areál Rittner Horn se rozprostírá vysoko nad Bolzanem na sluneční náhorní planině. Se svými 15 kilometry spíše lehčích, ale vždy maximálně upravených sjezdovek se řadí mezi ta nejmenší zimní střediska. Výhodou je, že ani v plné sezóně zde nejsou davy lidí a vy si tak užijete manšestru na širokých a slunných sjezdovkách na maximum.

Své si zde najdou také snowboardisti a milovníci freestylu, a to nejen díky menšímu snowparku, ale i terénu určenému právě pro tyto aktivity. Nově se poblíž sjezdovek nachází i rozsáhlý prostor pro snowkitting.

Vedle lanovek se navíc nachází i cesty určené pro turisty a skialpinisty, kteří se tudy mohou dostat na zimní panoramatickou stezku, jež vede z vrcholu stanice lanovky (2270 m) a nabízí úžasné výhledy na celé Dolomity.

Foto: Dana Sokolová, Novinky

Ritter Horn je oblíbené středisko pro rekreační skialpinisty, kteří si to zde užijí i se svými psími miláčky.

Z dolní stanice kabinkové lanovky se pak můžete dostat na velmi oblíbenou nordickou stezku, která se line přes pastviny směrem k Sarner Scharte až k Villandro Alp a měří kolem 35 kilometrů. Podél stezky naleznete hned několik útulných chatek s venkovským pohoštěním, jejichž příjemná atmosféra vás bude lákat k mnohem delšímu posezení, než budete mít původně v plánu.

Dobrodružství s nádhernými výhledy si zde užijí i běžkaři. Čekají je zde upravené trasy 5 až 35 kilometrů dlouhé.

Pokud na hory vyrazíte se svými dětmi, jak jsme učinili my, pak vězte, že budete mile překvapeni, jak si na zdejších svazích zdokonalí svůj lyžařský styl, přičemž si na maximum užijí i lehčí skoky ve zdejším snowparku. Když už budou unaveny, pak je téměř sázkou na jistotu přírodní sáňkařská dráha měřící 2,5 kilometru, která začíná ve střední části kabinkové lanovky a skvěle si ji užijí i dospělí. Sáňky si lze přitom půjčit v dolní části lanovky.

Foto: Dana Sokolová, Novinky

Pobyt si můžete zpestřit také bruslením na nejrychlejším venkovním kluzišti na světě, jež si rádi užívají i slavní rychlobruslaři, včetně naší Martiny Sáblíkové, která jezdí pravidelně trénovat i do haly v blízkém Collalbu. Bruslit lze i na přírodním kluzišti v Soprabolzanu či rybníku Lago di Costalovara.

Do stáje nebo do sauny

Kromě zimních sportů zde ale děti nejvíce ocení ubytování na jedné z koňských farem, kterých je na náhorní plošině hned několik a které jsou v zimních měsících plnější jen o víkendech, jelikož hlavní sezóna je zde od jara do podzimu.

My vyzkoušeli farmu Bad Siess, kde se majitel stará o 31 koní. Kromě stylového ubytování a tradiční kuchyně na děti čekaly vyjížďky na koních, ale i možnost kdykoliv navštívit koňskou stáj a pod dohledem majitele Marcuse koně nakrmit a pomoci mu s jejich čištěním.

Foto: Dana Sokolová, Novinky

Projížďka na koni s vyhlídkou na skalní masiv Schlern

Zatímco děti trávily čas ve stáji, rodiče měli čas zajít si do zdejší sauny či si vychutnat sklenku vína na jižní terase s nádherným výhledem do údolí a protilehlý skalní masiv Schlern. U večeře tak zářily štěstím jak děti, odpočatí rodiče, tak majitel farmy, který si nemohl vynachválit své malé pomocníky.

Pro rodiny je vhodné i Seiser Alm

Komu by nestačilo lyžování na Rittner Hornu, je možné si udělat výlet do 45 minut vzdáleného střediska Seiser Alm/Alpe di Siusi, kde je již 60 kilometrů sjezdovek a vyloženě se zde specializují na rodiny s dětmi. Kromě měřeného slalomu zde najdete poměrně velký snowpark, kde si na své přijdou jak děti, tak i poměrně zdatní lyžaři či snowboardisti, tak zcela profesionální snowpark pro opravdové profesionály, který si nemohla vynachválit ani naše snowboardistka Šárka Pančochová.

Foto: Dana Sokolová, Novinky

Jeden z větších skoků v zábavném snowparku v Seiser Almu

Nebojácné děti si mohou částečně projet i jednotlivé části v profesionálním snowparku. Už to je pro ně naprosto nezapomenutelný zážitek. Na své si zde přijdou ale i rodiče, jednak na černých sjezdovkách, ale také ve vyhlášených tavernách, kde si pochutnají i na skutečných kulinářských skvostech.

Foto: Dana Sokolová, Novinky

Bylinková polévka v chlebu.

Zážitek nabízí i vyhlídková jízda historickým vlakem po úzkorozchodné železnici z Collalba do Maria Assunta. V Tyrolsku se jedná o naprosto unikátní záležitost. Přes zimu vás čekají především nádherné výhledy na Dolomity, přes léto pak vše dokreslí zelené pastviny místních farem a pak také gurmánský zážitek v podobě místních ochutnávek v každé stanici.

Z jednotlivých stanic pak také vede hned několik turistických cest vedoucích nádhernou horskou přírodou. Ze Soprabolzana pak můžete vyzkoušet i moderní lanovku vedoucí přímodo Bolzana, která v roce 2009 nahradila původní ozubnicovou dráhu z roku 1966.

Foto: Dana Sokolová, Novinky

Pyramidy

Mezi obcemi Lengmoos a Mittelberg v soutěsce Finsterbachského potoka se nachází nejvyšší zemní pyramidy. Jedná se o ze země rostoucí sloupy, které se začaly formovat z morénové hlíny v době ledové a dnes jsou vysoké až 30 metrů. Nad nimi je postavena vyhlídka, odkud je naprosto úchvatný pohled do údolí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám