Hlavní obsah

Sella Ronda: Vytrvalí lyžaři ji dokážou objet i třikrát za den

Právo, Radek Malina

Tisíce Čechů během lyžařské sezóny vyrážejí na sever Itálie, aby si vychutnali jedinečné okamžiky na zdejších svazích. Okruh Sella Ronda je vyhledávaným zpestřením pobytu, během pořádné jízdy překonáte čtyři údolí a čtyři horská sedla.

Foto: Radek Malina, Právo

Na okruhu Sella Ronda

Článek

„Třikrát za den je možné Sellu obkroužit,“ přemítá bývalý český reprezentant v alpském lyžování Ondřej Bank. „Jo, to je reálné,“ přitakává Oskar Schwazer, lyžařský instruktor z Jižního Tyrolska.

V barech v údolích Val Gardena, Val di Fassa, Alta Badia a Arabba se najdou i čeští lyžaři chvástající se, že masív objeli během dne čtyřikrát. Jsou to jen řeči, nebo to opravdu zvládli?

Podle všech dostupných cestovních průvodců dokáže běžný rekreační lyžař objet Sellu za čtyři hodiny. Okruh je dlouhý přibližně čtyřicet kilometrů, z čehož asi čtyřiadvacet absolvuje člověk na lyžích.

V celkovém součtu zahrnuje síť navazujících sjezdovek na zdejších svazích přes čtyři sta kilometrů

„Pokořit Sella Rondu je svým způsobem povinnost každého návštěvníka Jižního Tyrolska. Je to pomyslný certifikát o návštěvě naší oblasti,“ směje se Schwazer.

Nabízejí se dvě varianty. Oranžová, po směru hodinových ručiček, je lyžařsky atraktivnější, zatímco zelené značení je příznivější rodinnému výletu, neboť se vyhýbá náročnějším sjezdovkám. Sella Ronda je jedinečná nejen v Itálii, ale i v evropském měřítku. Je tak obrovským pojmem, že podle záznamů okruh denně projede na deset tisíc návštěvníků.

Na okruh je ideální víkend

V celkovém součtu zahrnuje síť navazujících sjezdovek na zdejších svazích přes 400 kilometrů, tudíž skýtá záruku hodně pestrého a zajímavého vyžití a celodenní zábavu. „Lyžařsky jsou určitě atraktivnější některé z vedlejších pist, okruh samotný je spíše záležitostí image,“ připouští Schwazer. Není divu. Návštěvníkům se při putování kolem masivu naskytnou na každém metru ohromující a jedinečné výhledy.

Foto: Profimedia.cz

Objet celý okruh je spíš otázka image.

Ideální pro absolvování okružní jízdy jsou víkendové dny, kdy se mění turnusy návštěvníků. I proto test v počtu pokoření Sella Rondy připadá na sobotu. Výchozím bodem se stává Corvara v údolí Alta Badia. První okruh je rychle minulostí.

Vždyť střediska propojená v rámci „atrakce“ se pyšní expresními lanovkami, navíc krátce po zahájení provozu na vylidněných sjezdovkách při jízdě bez zastávek a s maximálním nasazením kilometry rychle přibývají.

Jak se slunce zvedá a nabírá na intenzitě, teplota stoupá až k deseti stupňům. Na jižních svazích sníh rychle měkne. I lyžařů přibývá. A tak, byť jen s kratičkou zastávkou na „oživující“ italskou kávu a bleskové doplnění tekutin, se druhý okruh protahuje.

Zvládnout ještě dvě další rundy se zdá být nemožné. Třetí okruh už místo lyžařské radosti přináší jen krutou bitvu s časem. V měkkém sněhu svaly úpí s každým dalším obloukem, ani energetické tyčinky nedokážou potlačit nastupující únavu, a tak v přibývajících muldách dochází i na jízdu za hranicí únosného rizika. Při návratu do Corvary nezbývá než přenechat pomyslné vítězství horám.

Foto: Radek Malina, Právo

Žádný úsek okruhu nemusí lyžaři absolvovat dvakrát.

Požitek z lyžování ve vyhlášené lokalitě vysoce předčí jakékoliv sportovní ambice, které by jeden den měly zůstat stranou. „A nesporným bonusem jistě je, že pokud se člověk přece jen rozhodne pokořit Sellu třeba druhý den znovu ve stejném směru, žádný úsek nemusí absolvovat dvakrát, pokaždé si najde nové možnosti propojení,“ vyzdvihuje zásadní přednost Schwazer.

Sella Ronda 3x za den

Celkové převýšení: 11 635 metrů

Vzdálenost na lyžích: 73,74 kilometru

Nejdelší sjezd: 5026 metrů

Celkový čas lyžování: 4:34:55 hod.

Kolečko Sella Ronda by si neměl nechat ujít žádný z návštěvníků Jižního Tyrolska. Traduje se, že ho jako první absolvoval na začátku roku 1912 lyžař Peter Böttl. Ten se však tehdy domů vrátil po dvou dnech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám