Hlavní obsah

Namibie je krásná a pohodlná exotika

Právo, Renata Klánová

Oceán a poušť. Obydlená města i nezkrotná divočina. Namibie je země kontrastů, divočiny jako ze starých časů a dechberoucích západů slunce.

Foto: Profimedia.cz

Namibie má zelené národní parky, ale i podmanivou poušť.

Článek

Je plná míst, která stojí za vidění. Má hodně nej – nejstarší, nejvyšší, největší… –, na která nikdy nezapomenete.

Čím dál tím více lidí volí při cestování státy jižní Afriky. Na své si tu přijdou nebojácní dobrodruzi i rodiny s dětmi, které volí klidnější a pohodlnější formu pobytu. Jednou z těchto destinací je i Namibie, která je navíc pro turisty bezpečná. Ale pozor, má to jedno riziko. Pokud se do ní vydáte, pravděpodobně se tam budete chtít vrátit.

Namibie, celým názvem Namibijská republika, sousedí na severu se Zambií a s Angolou, na jihu s Jihoafrickou republikou a na východě s Botswanou. Úředním jazykem je angličtina, kterou se tu domluvíte opravdu všude.

Můžete si vybrat: pěšky i koňmo

Za trasu pro „začátečníky“ obsahující hlavní namibijské atrakce se dá označit okruh Windhoek–Fish River Canyon–Sossusvlei–Swakopmund–Damaraland–Národní park Etosha a poté park Waterberg, ze kterého se vracíte do hlavního města Windhoek.

Foto: Profimedia.cz

Žirafy na pastvě

Při cestě z metropole Windhoek jižním směrem na Fish River Canyon je dobré přespat v jedné z kalaharských lodží (kempů), jelikož vzdálenost je kolem 700 kilometrů.

Obklopeni rudým pískem této pouštní oblasti, která místy spíše připomíná travnatou savanu, můžete využít nabízených projížděk na koni nebo tzv. game drives, což jsou organizované vyjížďky s pozorováním zvěře. Všechny tyto aktivity si můžete v lodžích domluvit na recepci.

Fish River Canyon je druhý největší kaňon na světě (hned po tom americkém), a pokud máte čas a chuť, můžete se s průvodcem vydat na pěší túru a sestoupit do něj, kompletní túra trvá čtyři až pět dní a je dlouhá 80 až 90 kilometrů.

Němečtější než Německo

V Sossusvlei máte možnost strávit dny v poušti Namib – nejstarší poušti na světě. Vyjděte brzy ráno, nejlépe před východem slunce, kdy ještě písek není rozpálený.

Vylezte na největší dunu světa – Big Daddy Dune – nebo na menší Dune 45 a kochejte se hrou barev, které východ slunce na dunách vytváří. Nezapomeňte si s sebou vzít hodně vody!

Doporučuje se:
Očkování na břišní tyfus, žloutenku typu A + B a tetanus. Na sever Namibie se doporučují v určitých obdobích i antimalarika.Občan ČR potřebuje pro vycestování do země vízum. Víza vydává Velvyslanectví Namibijské republiky v Berlíně namibia-botschaft.de, vyřízení stojí 470 N$.Po příjezdu je užitečné si koupit mapu. Ty, co se prodávají v ČR, jsou informačně chudší, není v nich zaznačeno mnoho silnic a cest, zejména offroadových.Pít pouze kupovanou balenou vodu.Pořídit si mezinárodní řidičský průkaz. Mít na paměti, že se jezdí vlevo. Na cestě si hlídejte zásobu paliva v nádrži, další pumpa může být opravdu hodně daleko.

Swakopmund je přístavní město ovlivněné německou historií, kterou Namibie nezapře. V letech 1884 až 1915 ji císařské Německo ovládalo. Tehdy se tomuto území říkalo Německá jihozápadní Afrika. O Swakopmundu se říká, že je „němečtější“ než celé Německo, a to není vůbec přehnané.

Foto: Michael Klán

Národní park Waterberg

Pokud se zde ocitnete, budete mít pocit, že jste se najednou z Afriky přesunuli na jiný kontinent. Němčinu slyšíte na každém rohu, Rakušané, Švýcaři ani Němci nepotřebují do Namibie vízum, a nejen proto si tuto zemi oblíbili.

Udělejte si rezervaci v jedné z provoněných restaurací na mole a nezapomeňte si večer vzít teplejší oblečení. Od Atlantiku fouká! Pokud hledáte nějakou akci, v hotelu si můžete objednat jízdu na čtyřkolkách po dunách, sandboarding nebo jízdu na velbloudech.

Pobřeží koster skrývá i vraky

Severně od Swakopmundu se nachází dlouhý pobřežní pás Skeleton Coast, pobřeží koster. Název se odvíjí jak od koster velryb a lachtanů, tak od vraků lodí, které tu ztroskotaly. Toto místo je postrachem všech námořníků. Člověku hned dojde proč, krajina je zde drsná a nehostinná, kilometry „ničeho“.

Foto: Profimedia.cz

Pustina Dead Vlei

V Damaralandu stojí za to se zajet podívat na Petrifi ed Forest (zkamenělý les). Zkamenělé zbytky stromů jsou staré 300 miliónů let. V Twyfelfontein najdete skalní kresby zvířat pocházející z pozdní doby kamenné. Jsou chráněnou památkou UNESCO a zachycují rituály lovců a sběračů.

Do Etoshy za zvěří

Národní park Etosha je plný africké zvěře. U napajedel můžete pozorovat žirafy, zebry, slony, antilopy, lvy nebo gepardy. Příroda je tam snad stejně zachovalá jako před stovkami a tisíci let. Pestrost druhů je zde velká, je zakázáno vystupovat z auta a sjíždět z vyznačených cest.

Foto: Michael Klán

Domorodá obydlí

Dominantou Národního parku Waterberg Plateau je stolová hora, na kterou se můžete vydat pouze s průvodcem. Je zde ale i mnoho okruhů pro pěší túry bez průvodce. Příroda je tu velice živá a při pěší turistice vás bude doprovázet řev tamních opic, které vás budou se zálibou pozorovat. Park je také domovem bohaté flóry a ohrožených nosorožců.

Jak se tam dostat?

Do Namibie se létá z Prahy přes Frankfurt, Mnichov nebo Amsterdam. Ústřední namibijské letiště Hosea Kutako International Airport se nachází v hlavním městě Windhoek a do centra to trvá přibližně 40 minut. Odvoz vám zařídí autopůjčovna, u které máte rezervované auto. Let je poměrně dlouhý a vzdálenosti jsou v Africe velké, proto je dobré vyjet minimálně na 14 dní.

Kdy tam jet

Když je v Evropě období léta, v Africe mají zimu. Do Namibie lze vycestovat kdykoliv během roku, má nejsušší klima v celé jižní Africe. Nejvyšší teploty jsou od prosince do března (období léta), pro někoho to ale může při cestování autem představovat až nepříjemné horko.

Duben a květen jsou zde příjemné podzimní měsíce, kdy je přes den průměrně okolo 25 stupňů a příroda je zelená. Během dne vám ale v rozpálené poušti bude horko i v těchto měsících. Od června do září je období sucha a kalendářní zima, teploty mohou v noci klesnout až ke 3 stupňům Celsia.

Kde se ubytovat

Ve městech jako Windhoek nebo Swakopmund se můžete ubytovat v hotelech nebo v penziónech. Na cestách najdete lodže (kempy), ve kterých můžete buď kempovat s vlastním stanem, nebo si lze půjčit auto s veškerým kempovacím vybavením a stanem na střeše, anebo bydlet v pokoji s postelí. Vše je upravené a čisté.

Každé auto má své kempovací místo s vlastním ohništěm a sociálním zařízením. Žádné tlačenice ve společných umývárnách, ale opravdu luxusní kempování s nádherným a romantickým výhledem do přírody. Při cestování po Africe je důležité plánování. Dojezd do lodže si načasujte tak, abyste ho stihli do západu slunce.

V Africe se důrazně nedoporučuje jezdit za tmy, a to kvůli zvěři (zejména antilopám), která vám může skočit do cesty. Navíc zde existuje moc hezká tradice, tzv. sundowner, kterou si zamilují všichni fanoušci sluníčka a alkoholu. Před západem slunce vyjedete na nejbližší kopec nebo se usadíte na terase či jakkoliv jinak si zajistíte dobrý výhled, otevřete láhev tekutého štěstí a vychutnáváte si tu paletu barev a sílu okamžiku, který v Evropě jen tak nezažijete.

Kde se najíst

Ve městech jako Windhoek nebo Swakopmund je mnoho restaurací, kde si můžete objednat výtečné steaky, seafood či vegetariánský pokrm. Pokud do nich budete chtít zavítat, raději si udělejte rezervaci, v těch „dobrých“ bývá plno. Namibie je ráj pro všechny „masožravce“, je vývozcem prémiového hovězího masa.

Z divočiny ochutnáte nejčastěji antilopu — oryxe, kudu nebo antilopu skákavou. Pokud si myslíte, že cestou po Africe zhubnete pár kilo, tak se hluboce mýlíte. V každé lodži si můžete objednat jídlo, v kempu máte své ohniště, můžete si nakoupit maso (ve výbavě auta je lednička) a každý večer grilovat. Situace tak může být zcela opačná a vy se z Namibie vrátíte opálení, ošlehaní větrem a pískem, šťastní a s pár kily navíc.

Místní měna a specifika

Platí se namibijským dolarem, který je vhodný směnit na letišti po příletu. V lodžích a obchodech ve městech se dá platit kartou, nicméně na hodně pumpách berou pouze hotovost.

Co vás v Namibii jistě překvapí, je to, že spoustu věcí budou místní automaticky dělat za vás. Pokud jedete nakoupit a zaparkujete před obchodem, do pár vteřin vás zdraví pán s širokým úsměvem a bílými zuby, že vám během vašeho nakupování pohlídá auto.

Nemá cenu mu to rozmlouvat, bude vám ho hlídat, ať chcete, nebo ne. Za svou ochotu po vašem návratu k autu bude očekávat 10 N$ (cca 20 Kč). U pokladny v obchodě bude čekat člověk, který vám nákup dá do igelitových tašek, a na pumpě si palivo nenatankujete sami, opět to za vás někdo udělá. Všem těmto lidem dejte na oplátku 10 N$ (samozřejmě můžete dle vašeho uvážení i víc). Z toho důvodu je dobré mít po kapsách zásobu 10dolarových bankovek.

Namibie leží ve stejném časovém pásmu jako Česká republika, takže při komunikaci se známými a kamarády v ČR nemusíte myslet na časový posun.

Cestou zpět do Windhoeku se můžete zajet podívat na meteorit Hoba. Jedná se o největší meteorit v kuse, který byl nalezen a dle odhadů vědců dopadl na Zemi před 80 tisíci lety.

Reklama

Výběr článků

Načítám