Hlavní obsah

Na okraji moře oblaků. Javánská vesnice okouzlí úchvatnými výhledy

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Indonéská vesnice Cemoro Lawang zřejmě nebude tím nejzajímavějším místem na planetě. Ale s přehledem se může řadit k těm nejpitoresknějším. Leží totiž při okraji srázu nad údolím, jež je často pokryto mraky. Ty vytvářejí iluzi jakéhosi oblačného moře, na jehož dno není vidět. Obzvlášť úchvatný je pohled v době, kdy svítí slunce.

Foto: Profimedia.cz

Jako na konci světa. Tak působí vesnice, když jsou oblaka zvlášť hustá.

Článek

Vesnička Cemoro Lawang se nachází na indonéském ostrově Jáva. S nadmořskou výškou 2217 metrů nabízí široké výhledy do krajiny, ať už údolí zakrývají mraky, či nikoli.

Nacházejí se zde vyhlídkové body, z nichž lze dohlédnout na aktivní sopky Mt. Bromo a Mt. Batok. Pro první z nich je Cemoro Lawang i výchozím bodem. Turisté odsud podnikají ranní výšlapy na vrchol vulkánu.

Foto: Profimedia.cz

V okolí vesnice leží celá řada činných sopek.

Vesnice rovněž leží na kraji celého národního parku Bromo, kromě sopek se tak cestovatelé mohou vypravit i na průzkum okolních deštných lesů a za vodopády.

Cemoro Lawang je poměrně turistické místo. Díky své frekventovanosti tu návštěvníci naleznou hostely, ale také nejrůznější bistra. Poněkud náročnější je ale samotná cesta do vesnice. Nejbližším větším městem je Probolinggo, turisté do národního parku míří právě z něj. Často jako součást organizovaných zájezdů.

Foto: Profimedia.cz

Oblaka a mlha dodávají vesnici na mystičnosti.

Podle Telegraphu označují mnozí Cemoro Lawang za vůbec nejkrásnější vesnici v Indonésii, a to právě kvůli iluzi, že sedí na okraji světa. Region je zajímavý také tím, že ho obývá etnikum zvané Tengger. Jeho členové jsou hinduisté, což je na Jávu, která je jinak silně muslimská, nezvyklé.

Reklama

Výběr článků

Načítám