Hlavní obsah

Silný vítr si k obrazu svému vytvaroval bizarní novozélandský lesík

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slope Point je nejjižnějším bodem Jižního ostrova Nového Zélandu. Mezi rozeklanými útesy se prohání silný vítr. Ten je pro tuto část charakteristický a způsobil zde i jednu anomálii. Když tu kdysi dávno pastevci ovcí vysadili uprostřed pláně remízek, rostoucí stromy se pod silou větru začaly naklánět do strany a už tak zůstaly.

Foto: Profimedia.cz

Lesík měl poskytnout útočiště pro pasoucí se ovce.

Článek

Bizarně vyhlížející lesík měl pasoucím se ovcím poskytnout úkryt před nevlídným počasím. Kvůli proudění studeného vzduchu nad Jižním ledovým oceánem stromy neustále bičoval silný vítr a téměř nepřetržitě je ohýbal.

Kmeny se mu nakonec vzdaly a v určité fázi začaly růst do strany, uvádí server Atlas Obscura. Plně vzrostlý remízek uprostřed travnaté pláně proto působí až zlověstně, i kvůli svým kostnatě bílým kmenům a rozcuchaným korunám.

Foto: Profimedia.cz

Zelená zvlněná krajina působí skoro jako z obrazu.

Pro svou neobvyklou vizáž je les navíc vyhledáván mezi turisty, kteří ho navštěvují cestou ke Slope Pointu.

Zelené pláně tu přecházejí ve skalnaté útesy, a i přes silný vítr ze zdejší krajiny vyzařuje klid. Snad i kvůli tomu, že kromě ovcí tenhle cíp světa prakticky nikdo neobývá. Žlutá cedule skoro u okraje srázu pak návštěvníkům napoví, jak daleko odsud leží rovník a jižní pól.

Foto: Profimedia.cz

Slope Point je nejjižnější bod novozélandského Jižního ostrova.

Podobně bizarní les se nachází také v Polsku. Říká se mu Křivý les a leží u města Gryfino. Ale důvod, proč jsou v něm kmeny divně zohýbané, nikdo nezná. Verzí je ovšem několik a ty odvážnější mluví i o mimozemšťanech. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám