Hlavní obsah

Výjimečný stav na Maledivách turisty neovlivní. Přesto některé vlády od cesty zrazují

Novinky, mšv

Nestabilní politická situace na Maledivách a výjimečný stav příchozí turisty neovlivní. Tvrdí to mluvčí cestovní kanceláře Fischer Jan Bezděk. České Ministerstvo zahraničních věcí doporučuje dbát zvýšené opatrnosti pouze při pobytu v hlavním městě Male, samotné rezorty ovšem fungují normálně. Ale například vlády Číny a Indie doporučily obyvatelům, aby se Maledivám zcela vyhnuli, píše agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Turisty na ostrovech politická situace neovlivní. Ilustrační foto

Článek

Maledivská vláda po prohlášení Číny a Indie ubezpečila, že návštěvníkům žádné nebezpečí nehrozí. Ministerstvo zahraničních věcí České republiky občanům pouze doporučilo, aby při pobytu v hlavním městě Male dbali zvýšené opatrnosti a vyhýbali se shromážděním a demonstracím.

„Výjimečný stav platí prakticky pouze v hlavním městě, na turisty ale nemá žádný vliv. Resorty fungují normálně, stejně tak všechny transfery, vnitrostátní i mezinárodní lety i čluny,“ tvrdí Bezděk z CK Fischer. Dodává, že letiště v Male leží na umělém ostrově a turisté po příletu přesedají buď na čluny nebo vnitrostátní lety, tudíž se přímo do hlavního města ani nedostanou. „Jsme ve spojení s našimi delegáty a máme od nich aktuální informace, že vše funguje bez omezení,“ dodal Bezděk.

Vyhýbat se shromážděním

Čína, ze které na Maledivy míří nejvíce turistů, ovšem obyvatelům doporučila, aby se cestě na exotické ostrovy zcela vyhnuli, respektive ji odložili na dobu, kdy bude situace stabilnější.

„Doporučujeme čínským turistům, kteří jsou nyní na Maledivách, aby dodržovali bezpečnostní pravidla a dbali na svou ochranu. Mimo to je čínským obyvatelům doporučeno, aby se zdrželi cest na Maledivy, dokud nebude situace stabilní,“ uvedl mluvčí tamního Ministerstva zahraničí Keng Šuang.

Podle Yahoo News přišlo obdobné doporučení také z Indie či Francie. Spojené státy americké nabádají ke zvýšené opatrnosti a upozorňují na možnost rostoucích nepokojů v hlavním městě Male. „Vyhýbejte se oblastem, kde hrozí demonstrace a buďte bdělí v případě větších shromáždění,“ upozornila americká ambasáda v Kolombu na Srí Lance.

Výjimečný stav na Maledivách nastal poté, co se tamní vláda vzepřela rozhodnutí nejvyššího soudu a odmítla propustit devět vězněných představitelů opozice. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám