Hlavní obsah

V Tauferer Ahrntal můžete z iglú rovnou na sjezdovku

Právo, Jarmila Kultová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tauferer Ahrntal (Valle di Tures e Aurina) leží v Jižním Tyrolsku tak trochu zastrčené až u rakouských hranic. Proto bývá většinou tato oblast, které dominují lyžařské areály Speikboden a Klausberg, stranou zájmu českých turistů, kteří dávají spíše přednost sjezdovkám ve skiareálu Kronplatz (Plan de Corones), protože je větší a blíž dálnici A22.

Foto: TVB Kronplatz/Ahrntal

Iglú jsou pro turisty připravena nad horní stanicí lanovky na Speikboden.

Článek

Určitě však stojí za to, pár kilometrů popojet, neboť lyžařská oblast Ahrntal je mnohem klidnější, nabízí na 50 kilometrů sjezdovek a taky 1500 metrů převýšení, takže si zde užije lyžování opravdu každý z rodiny. Nad údolím se navíc tyčí vysoké hřebeny jižních Zillertalských Alp, na něž je ze sjezdovek všech obtížností úžasný pohled.

Foto: TVB Kronplatz/Ahrntal

Speikboden

Sedm lanovek ve Speikbodenu zaručuje sjíždění po zhruba 30 kilometrech lyžařských tratí a možnost dostat se až do nadmořské výšky 2400 metrů na vrcholek Sonnklar.

Těsně pod ním se nachází atrakce, kterou vyhledávají romantické i dobrodružné duše: osada iglú. Tady lze po předchozí objednávce a zaplacení poplatku přespat v pokojících z ledu po dvou či po čtyřech. Je však třeba stihnout kousek za hlavním střediskem Sand in Taufers nejpozději poslední lanovku v 16 hodin a vyjet s ní do horní stanice ve výšce dva tisíce metrů.

Foto: Jarmila Kultová, Právo

Chlapík pod lanovkou nabízí svařák.

Tam už na vás čeká obsluha s přípitkem. Pak si prohlédnete svůj dočasný ledový příbytek, kam uložíte svůj náklad, a ještě za světla či s nasazenou čelovkou prozkoumáte všechna jeho zákoutí. Na soklu z ledu leží izolační vrstva s kožešinami, na nichž jsou k dispozici péřové spací pytle, určené až do teploty minus 30 °C.

Zbude i chvilka na malou procházku na sněžnicích po ztichlém okolí. Než však přijde na stůl večeře s místními specialitami, je možné si ještě vychutnat saunu v domečku z voňavé borovice či horkou koupel v dřevěné kádi.

A pokud někoho stále zebou nohy a potřebuje se ohřát, může se uchýlit do vyhřáté chatičky vytopené dřívím v kamnech, nechat si tu usušit třeba rukavice či nabít mobilní telefon.

Pak už jen hupsnout do spacáku. Ti nejzmrzlejší si mohou říct ještě o termofor. Sice se doporučuje obléci si rukavice, ponožky, čepici a vrstvy funkčního prádla, ale pokud tak učiníte, můžete si být jisti, že ráno se probudíte horkem. V ledové skrýši je samozřejmě tepleji než venku, kde se navíc může prohánět vítr.

Foto: TVB Kronplatz/Ahrntal

Snad nejkrásnější je probuzení, když začnou dovnitř pronikat první paprsky slunce. Třpytivý sníh křupe pod nohama, nikde ani živáčka a vy se vydáte do nejbližší chalupy na horkou kávu a snídani.

Když si pospíšíte, můžete pak sjíždět upravené sjezdovky až dolů do údolí jako první.

Od této sezóny mohou ve skiareálu Speikboden garantovat stoprocentně dostatek sněhu, neboť na okraji sjezdovky Seenock v nadmořské výšce 2200 metrů vznikla nádrž s 42 tisíci kubických metrů vody, tolik potřebné pro umělé zasněžování.

Klausberg

Až na samý vrchol Klausbergu do 2500 metrů jezdí K-express – kabinová lanovka. A jako na dlani máte kolem sebe osm třítisícovek, pokud je slunečné počasí. Dolů se pak jako had táhne příjemná červená sjezdovka s černou odbočkou, na kterou navazují další tratě – modré najdete v dolní části areálu.

Foto: Jarmila Kultová, Právo

Kabinová lanovka na Klausberg

Je to ideální středisko pro začátečníky i pro zdatné lyžaře. Dokonce tu myslí i na ty, kteří si chtějí přispat. Třikrát týdně se pro ně ve 13 hodin otevírá nahoře čerstvě upravená sjezdovka.

Navíc se tu nachází i spousta dalších aktivit. Přímo vedle horní stanice se nachází tzv. Klausberg-Flitzer, což je nejdelší horská dráha v Itálii, která měří 1800 metrů. Při jízdě po kolejích můžete dosáhnout rychlosti až 40 kilometrů za hodinu.

Foto: TVB Kronplatz/Ahrntal

Horská dráha Klausberg-Flitzer

Pro děti jsou určeny také zábavní parky Dino-Funline a Klausiland.

Zdejší raritou je starý horal, který každou zimu tráví na stejném místě pod lanovkou Hühnerspiel. Už léta baví lyžaře a nabízí jim svařák ochucený horskými bylinami, kterému říká „volská krev“. Nic za něj nechce, přesto mu každý jedno dvě eura rád dá. Má slabost pro dámy, s nimiž se nechává fotografovat. Často hraje na kravské zvonce, které má nainstalované vedle chatrče.

Foto: TVB Kronplatz/Ahrntal

Chata Kristallalm v obležení lyžařů. Dobře tu vaří a pořádají zajímavé akce.

Zdejší snowparky jsou mezi snowboardisty vyhlášené a pěkné terény tu najdou i milovníci skialpinismu. Pokud vám vyhládne, stojí za návštěvu horská chata Kristallalm v nadmořské výšce 1600 metrů. Dobře se tu vaří a pořád se tu něco děje.

Jak se tam dostat

Z Prahy po dálnici D5 na Plzeň, přes Rozvadov, na Regensburg (A93), přes Mnichov na Innsbruck, zatímco z Brna je to lepší na Linec, přes Salcburk na Innsbruck a dále pak přes Brennerský průsmyk, kde se platí mýtné 9,50 eura za osobní auto, po italské placené dálnici A22, z níž vyjedeme odbočkou před Brixenem na Burneck (Brunico) a dále na Sand in Taufers. Cesta trvá šest až sedm hodin.

V Rakousku je třeba mít dálniční známku, ta desetidenní přijde na devět eur. V Itálii se platí dálnice od kilometru (z Brenneru do Brixenu to vyjde asi na deset eur).

www stránky

skiworldahrntal.it

skiworldahrntal.it speikboden.it

skiworldahrntal.it speikboden.it klausberg.it

kreaktiv.it/de/ahrntal-aktiv/

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám