Hlavní obsah

Procházka po pražských hřbitovech

– Praha
Novinky, Kristýna Léblová

Hřbitovy jsou sice místem odpočinku zesnulých, ale v dnešní době také studnicí historie s obrovským množstvím architektonických skvostů. Pražská správa hřbitovů (PSH) dokonce pořádá komentované prohlídky některých z nich. Podívejte se na video, co zajímavého je k vidění např. na Olšanských hřbitovech nebo na Ďáblickém hřbitově, který se loni stal národní kulturní památkou.

Procházka po hřbitovech: Olšany jsou největší, na Vinohradech leží slavní a Ďáblický získal status kulturní památkyVideo: Novinky

 
Článek

V Praze je šedesát hřbitovů, o 29 se stará právě Pražská správa hřbitovů. „Poslední dobou se nám daří neblahé přízvisko hřbitovů odvracet, lidé už sem nechodí jen v době smutku, ale už si uvědomují, že je zde mnoho k vidění. Jsme rádi, že můžeme díky našim letákům a komentovaným prohlídkám zbavovat hřbitovy stigmatu hrůzy,“ řekla Novinkám vedoucí oddělení kulturních projektů SPH Oldřiška Dvořáčková.

Foto: Novinky

Olšanské hřbitovy jsou největší v Praze.

Olšanské hřbitovy

S rozlohou více než 50 hektarů jsou největším pohřebištěm v ČR. Nachází se zde zhruba 25 tisíc hrobek, téměř 200 kaplových hrobek, 65 tisíc hrobů, 20 tisíc urnových hrobů a dvě rozptylové louky. Odhadovaný počet zemřelých činí dva milióny.

Kromě unikátních památek jsou zde i zajímavé stavby. Ústřední obřadní síň se nachází vlevo od hlavní brány. Takzvaná Nová obřadní síň v blízkosti křižovatky ulice Želivského a Vinohradská sloužila v letech 1921–1932 jako první krematorium na území hlavního města Prahy. Tato síň se nachází na 1. obecním hřbitově.

Na 2. obecním hřbitově se kromě řady čestných a vojenských pohřebišť nachází také pravoslavný chrám Zesnutí přesvaté Bohorodice, postavený podle návrhu architekta Vladimíra Brandta.

Ve středu Čestného vojenského pohřebiště obětí 1. světové války a legionářů se nachází unikátní stavba ossaria, zbudovaného podle projektu architekta Břetislava Svobody. Do jeho podzemních prostor byly v roce 1930 v malých rakvích uloženy ostatky 3155 vojáků, kteří za 1. světové války zemřeli v pražských lazaretech a do této doby byli pohřbeni na různých hřbitovech na území Prahy.

Kulturní památka Ďáblický hřbitov

Po Olšanech je Ďáblický hřbitov s 29 hektary druhý největší. Jeho autorem je architekt, urbanista a malíř Vlastislav Hofman, který použil ve svém návrhu kubistické tvarosloví a tím určil naprosto jedinečnou charakteristiku tohoto hřbitova.

Foto: Novinky

Na Ďáblickém hřbitově se nachází i pohřebiště dětí narozených ženám ve věznicích v 50. letech.

„Je to čestné pohřebiště obětí komunistické zvůle z let 50. až 60. Jsou zde šachtové hroby, ve kterých byla ukládána těla popravených obětí komunismu. V zadní části přecházejí šachty do míst, kde byly ukládány oběti nacistického teroru, a na druhé straně je oddělení, kde jsou pohřbeny dětské oběti, děti matek, které porodily ve vězení v 50. letech,“ vysvětlila Oldřiška Dvořáčková.

Na hřbitově se nachází i tzv. les vzpomínek, což je unikátní přírodní pohřebiště, kde se popel zesnulých ukládá namísto do klasického hrobového místa ke kořenům stromů. Místo posledního odpočinku pak vyznačují památeční stromy a prosté dřevěné cedulky.

Vinohradský hřbitov

Co do počtu zemřelých, nikoliv co do rozlohy, je Vinohradský hřbitov druhý největší. Odpočívá tu více než 300 významných osobností, nejslavnější jsou například Václav a Olga Havlovi. Jsou zde malíři, spisovatelé, politici. Hned u vchodu má hrob Egon Ervín Kisch, známý pražský „zuřivý reportér“.

Foto: Novinky

Na Vinohradském hřbitově odpočívá více než 300 slavných osobností.

Vstup na komentované prohlídky je zdarma, ale na jednu prohlídku je vpuštěno maximálně 20 lidí. Bohužel neexistuje rezervační systém, platí pravidlo – kdo dřív přijde, ten dřív mele. SPH pořádá v průměru 1–2 vycházky každý týden a jejich nabídka je vždy na aktuálních stránkách Správy pražských hřbitovů.

Na Olšanském hřbitově najdete i speciální infocentrum, kde si můžete vyzvednout letáčky s mapou hrobů významných osobností.

Reklama

Výběr článků

Načítám