Hlavní obsah

Na cestách za příběhy ze stříbrného plátna

Právo, Bohuslav Borovička

V únoru 2015 měl v Pekingu premiéru film Jen my víme kde. Čínští filmaři točili děj romantického příběhu z velké části v Praze. Bezprostředně poté výrazně stoupl počet čínských turistů, kteří se do Prahy vypravili.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Pláž, kterou proslavil stejnojmenný film.

Článek

Některé příběhy z filmového plátna mají zvláštní kouzlo, které mnohdy působí dlouho poté, co divák opustí kinosál. Své by o tom mohli vyprávět průvodci z moravského Pernštejna, v jehož prostorách se natáčela spousta pohádek, nebo z německého Moritzburgu, kam si dodnes většina návštěvníků přijíždí připomenout pohádkovou Popelku.

Země jako v biografu

Bangkok, jako ostatně celé Thajsko, je už desítky let rájem filmařů, zejména amerických. Jedním z nejslavnějších filmů, v němž hrají Bangkok a Thajsko hlavní roli, byť samotný film natočili v Malajsii, je Anna a král z roku 1999. Thajského panovníka ztvárnil hongkongský herec Yun-fat Chow a anglickou učitelku hraje Jodie Fosterová. Film ani veleúspěšnou muzikálovou verzi z roku 1956 v Thajsku nikdy neviděli. Jejich hlavním prohřeškem totiž je, že zobrazují krále jako smrtelníka s jeho přednostmi i slabinami.

Populárnější byly bondovky. Roger Moore točil v Bangkoku díl, který se jmenuje Muž se zlatou zbraní. Kromě všeho ostatního je na něm pozoruhodné to, že vidíte Velký palác s liduprázdnými nádvořími a uličkami, prostřednictvím kamery nahlédnete do míst, kam běžný návštěvník nesmí.

Další z Bondů, Pierce Brosnan, točil v Bangkoku část filmu Zítřek nikdy neumírá. Jeho produkce se musela pořádně praštit přes kapsu, aby městské úřady nechaly odklonit na dobu natáčení dopravu z rušné čínské čtvrti, kde se mnohé scény natáčely.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Jiný most přes jinou řeku, ale turisté se k mostu přes řeku Kwai jen hrnou.

Svého času byl velice populární Leonardo DiCaprio s filmem Pláž. Ten se točil mj. na souostroví Phi Phi v Siamském zálivu, k němuž přilákal nejprve pozornost individuálních cestovatelů a později i turistického byznysu. Dnes je ostrov Phi Phi Don, největší ze souostroví, návštěvníky doslova zahlcen a na menší Phi Phi Leh s onou pláží se pořádají několikahodinové výlety.

Vděčným zdrojem příběhů byla vietnamské válka a Thajsko se často stávalo kulisou filmů jako Apokalypsa, Lovec jelenů, Četa a mnoha dalších.

Jsou ale i případy opačné. Dějištěm skutečného příběhu o mostu přes řeku Kwai bylo thajsko-barmské pohraničí, ale stejnojmenný film se sedmi Oscary se točil na Srí Lance. Most přes řeku Kwai v provincii Kančanaburi je ale dnes díky filmu skutečným poutním místem.

Filmový místopis

Na souostroví Fidži v jižním Tichomoří, které je pro svou odlehlost a panenskou přírodu také vděčnou filmovou kulisou, se změnil i místopis, aby byl pro návštěvníky přitažlivější.

Ostrov Ele Wuka nenajdete na žádné současné mapě ani v turistickém prospektu, přestože v souostroví patří k velmi navštěvovaným. Jeho původní jméno nahradil turisticky chytlavější název Treasure Island (Ostrov pokladů), podle filmu, jehož některé scény se tam natáčely. Podobně zmizel z map název Qalito. Ostrov toho jména se dnes jmenuje Castaway (Trosečník), opět podle filmu, který tam v roce 2000 natočil Tom Hanks.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Na fidžijském ostrově Qalito se natáčel film Trosečník, a tak ostrov podle filmu přejmenovali.

Jednou z filmových destinací je i exotika blízká a také našimi cestovateli hojně navštěvovaná. Tuniský ostrov Džerba, oáza Tozeur nebo třeba někdejší berberská vesnice Matmata, to jsou některá z míst, v nichž se natáčely scény z Hvězdných válek.

Osm dílů této filmové epopeje by samo vydalo na cestu kolem světa. Natáčelo se mj. na Islandu a v Norsku, ve Španělsku, v Itálii a ve Švýcarsku, na Maledivách, v Thajsku, v Číně i ve Spojených státech nebo v Guatemale.

V severní Africe bylo kromě Marhoulova Tobruku natočeno mnoho dalších filmů. K těm nejznámějším patří Smrt na Nilu podle stejnojmenného románu Agathy Christie. V příběhu detektiva Hercula Poirota tvoří kulisy skoro všechny nejvýznamnější památky starého Egypta. Asuán, Abú Simbel, chrámy v Karnaku a v Luxoru, pyramidy v Gíze.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Při vyšetřování vraždy na Nilu se Hercule Poirot dostal i do Karnaku.

Ostrovy ve Středomoří

Na cestách za příběhy ze stříbrného plátna nepřichází zkrátka ani Evropa. Třeba takové ostrovy ve Středomoří. Na italské Ischii a na Capri vznikla v roce 1972 romantická komedie Nebožtíci přejí lásce s Jackem Lemmonem a Juliet Millsovou. Samotná Ischia má „filmografii“ obsahující na čtyři desítky titulů.

Jedním z hojně navštěvovaných míst na Maltě je Vesnice Pepka Námořníka. Jsou to filmové kulisy, které tam po natočení populárního muzikálu v roce 1980 nechali američtí filmaři. Dnes je to něco jako zábavní park. K původním kulisám přibyly další stavby, především atrakce pro děti.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Vesnička Pepka Námořníka na Maltě

Při natáčení válečného dramatu Děla z Navarone v roce 1961 byl Anthony Quinn tak unesen krásou ostrova Rhodos, že si tam koupil pozemek, na němž si hodlal postavit dům. Nadšení po čase vyprchalo, ale na Rhodu dodnes vozí návštěvníky do nevelké zátoky, která nese hercovo jméno.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Zátoka Anthonyho Quinna na Rhodu připomíná film Děla z Navarone.

O čtyřicet let později natočili Penélope Cruzová a Nicolas Cage jiné válečné drama, Mandolína kapitána Corelliho. Byť je film často označovaný jako propadák, vesnice Sami a mnoho dalších míst na řeckém ostrově Kefalonia uchovávají pro návštěvníky jako relikvie všechno, co natáčení připomíná.

Bond a Holmes

Vděčnou filmovou kulisou jsou také švýcarské Alpy. V předhůří těch Bernských je téměř třítisícový Schilthorn, známější jako Piz Gloria, což je jméno restaurace, která tam stojí. V té se v roce 1969 natočila jediná bondovka, v níž britského agenta 007 hrál australský herec George Lazenby, V tajné službě Jejího Veličenstva. Filmová produkce pomohla tehdy rozestavěnou restauraci dokončit a dala jí i jméno podle románu Iana Fleminga. K návštěvníkům, kteří tam vyjedou lanovkou z Mürrenu, patří velmi často právě „ filmoví turisté“. Přijdou si tam na své nejen v prodejně suvenýrů, ale i v nevelké „síni slávy“, kde jsou k vidění rekvizity i ukázky z filmu.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Restauraci Piz Gloria na vrcholu Schilthornu proslavil James Bond.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Na skalní plošině, pod níž duní vodopád, se potýkají dva muži. Snaží se jeden druhého uchopit za hrdlo, až se v zápalu boje oba zřítí do hloubky.

Anglický spisovatel Arthur Conan Doyle měl dost svého literárního hrdiny, svérázného detektiva Sherlocka Holmese. Za dramatických okolností ho proto v roce 1891 nechal zemřít spolu s jeho úhlavním nepřítelem, profesorem Moriartym. Holmesova smrt vzbudila mezi Doylovými čtenáři takové pozdvižení, že si vynutili jeho zmrtvýchvstání. Ukázalo se, že při pádu do propasti se zachytil trsu trávy a zachránil se. Účinkoval pak ještě v dalších 45 Doylových příbězích.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Lanový most přes soutěsku, v níž Arthur Conan Doyle nechal zemřít Sherlocka Holmese.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Podobně jako James Bond na Schilthornu stal se Sherlock Holmes ikonou městečka Meiringen. Byť se film Hra stínů natočil v roce 2011 v Británii, má Holmes v Meiringenu muzeum a sochu, další je v Ledovém paláci na Jungfraujochu. Na místě literárního souboje i v centru Meiringenu se pravidelně scházejí členové společností Sherlocka Holmese i turisté, aby na vlastní oči viděli místa dramatu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám