Hlavní obsah

Tipy na víkend: Vyrazte zdarma za uměním, jděte si zabruslit

Novinky, kčt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Období masopustu zdaleka nekončí. Ochutnat zabijačkové speciality či masopustní koblihy a projít se s průvodem masek můžete o víkendu v Třeboni, Rožnově pod Radhoštěm nebo třeba v Kryštofově Údolí nedaleko Liberce. Národní galerie v Praze slaví výročí a nabízí po celý víkend volný vstup do expozic a pestrý doprovodný program.

Foto: Profimedia.cz

O víkendu si můžete zdarma prohlédnout umělecká díla v Národní galerii v Praze. Ilustrační foto

Článek
Praha

Do Národní galerie zdarma

Zajděte o víkendu za uměním. Národní galerie slaví 222 let od svého založení a při této příležitosti nabízí volný vstup do sbírkových expozic i bohatý doprovodný program v sobotu i neděli. Můžete se zúčastnit komentovaných prohlídek, krátkých komentářů od kunsthistoriků u jednotlivých obrazů nebo výtvarných dílen. Podrobnosti zde.

Kulaté narozeniny kina Aero

Žižkovské kino Aero slaví dvacáté narozeniny a připravilo zábavný program pro diváky. V sobotu můžete zajít na promítání toho nejlepšího z Aeroškoly, filmových kurzů a workshopů. Kino také uvede předpremiéru snímku Pračlověk, nové drama Nit z přízraků a také starší klasiku Monty Python a Svatý Grál. Další informace zde.

Letenský masopust

V sobotu odstartuje Letenský masopust sletem masek na Strossmayerově náměstí a průvod poputuje až do Národního zemědělského muzea. Zde se můžete podívat na ukázky folklorních tanců či přehlídku šatů a masek z papíru nebo zhlédnout divadelní představení. Pro maškary je vstup zdarma. Více informací zde.

Středočeský kraj

Masopust na téma Hazard všeho druhu

Průvod masek vyrazí v sobotu dopoledne od obchodu na sídlišti Rohožník, kde proběhne koblihová soutěž. Nejprve se půjde do Květnice, kde návštěvníci spatří masopustní dostihy, tanečky či kejkle a budou si moci zkusit hazardní hry nebo si nechat věštit budoucnost. Průvod poputuje až do Sibřiny za hudebního doprovodu harmonikářů a flašinetů. Podrobnosti zde.

Zimní bruslení

Na ledové ploše o rozměrech 20 x 40 metrů si můžete zabruslit po celý víkend v aquaparku Vodní svět Kolín. Pokud sami lední brusle nevlastníte, můžete si je zde za poplatek vypůjčit, a to i do druhého dne. Vstup pro dospělé činí 40 korun, pro děti 30 korun a pro jejich doprovod 10 korun. Další informace zde.

Jihočeský kraj

Masopustní rej

Propojení dávných folklorních tradic s moderním pojetím zažijete na Třeboňském masopustu, který se koná v sobotu na Masarykově náměstí. Čekají vás dvě koledy – pánská růžičková a dámská, spousta maškar, loutkaři a ochotníci. Navíc můžete ochutnat zabijačkové dobroty nebo masopustní koblížky. Více informací zde.

Plzeňský kraj

Výstava o Přemyslu Otakaru II.

V Jezuitské koleji v Klatovech můžete zhlédnout výstavu věnovanou českému králi Přemyslu Otakaru II. V letošním roce si připomínáme 740 let od smrti tohoto významného panovníka v bitvě na Moravském poli. U příležitosti zahájení výstavy se koná v pátek a v sobotu sympozium ve společenském sále zdejší knihovny.

Karlovarský kraj

Víkendové bruslení

Neseďte o víkendu doma a přijďte si trochu zasportovat na zimní stadion v Mariánských Lázních. V sobotu i neděli odpoledne je zdejší ledová plocha otevřená pro veřejnost, brusle si zde navíc můžete nechat za poplatek nabrousit. Vstupné na kluziště činí 40 korun pro dospělé a 20 korun pro děti do patnácti let. Další informace zde.

Ústecký kraj

Masopustní trhy

Masopustní veselí začne v Husově náměstí v Roudnici nad Labem v sobotu dopoledne. Na trzích můžete vyzkoušet zabijačkové speciality nebo se zúčastnit průvodu masek, který doprovodí podřipský harmonikář Pavel Erich. Odpoledne si můžete poslechnout koncert skupiny Koexistence. Pro masky bude nachystána odměna. Více informací zde.

Liberecký kraj

Masopust v Kryštofově údolí

Udělejte si v sobotu víkend do malebného Kryštofova Údolí nedaleko Liberce. Odpoledne tudy bude procházet masopustní průvod, a to od penzionu Údolanka k penzionu Skrblík. Následně bude masopustní veselí pokračovat zábavou v místním hostinci U Kryštofa. Účast v maskách je vítána. Podrobnosti zde.

Královéhradecký kraj

Masopustní průvod

Zajeďte si v sobotu do obce Kozodry nedaleko Rychnova nad Kněžnou. Tradiční masopustní průvod vyrazí dopoledne od zdejší kapličky. Masky jsou vítány, hudební doprovod a povoz bude zajištěn. Průvod bude zakončen v hostinci U Hubálků v blízké Kostelecké Lhotě. Další informace najdete zde.

Pardubický kraj

Mimořádné prohlídky hřebčína

U příležitosti pololetních prázdnin pořádá Národní hřebčín Kladruby nad Labem speciální prohlídky jak v kladrubském hřebčíně, tak i ve Slatiňanech nedaleko Chrudimi – zde si návštěvníci budou moci zkusit vyluštit soubor starokladrubských kvízů a po odhalení tajenky získají malou odměnu. Školáci se samými jedničkami mají vstup zdarma na jeden prohlídkový okruh. Více informací zde.

Vysočina

Swingová tančírna

Máte rádi atmosféru třicátých let? V tom případě byste si mohli zkusit zatančit lindy hop, swingový tanec z této éry, který se bude vyučovat na sobotním kurzu v kulturním domě v Novém Městě na Moravě. Čeká vás odpolední čtyřhodinový blok, který povedou lektoři brněnské taneční školy Swing Wings. Podrobnosti zde.

Jihomoravský kraj

Hustopečský masopust

Tradiční průvod fašankových masek vyrazí v sobotu dopoledne z Hustopečí. Kdo dorazí včas a v masce, dostane skleničku a koštovací lístky na víno zdarma. Ochutnat můžete zabijačkové speciality a místní vína a k tomu si poslechnout cimbálovou muziku a zpěváka Jožku Šmukaře. Bude se hrát i tombola o zajímavé ceny. Další informace zde.

Olomoucký kraj

Hanácké bál

Přijďte si zatancovat na moravské melodie. Možnost máte v sobotu večer v Tovačově blízko Přerova, kde se koná Hanácké bál s tanečníky v tradičních krojích. Na uvítanou dostanete panáka slivovice a pravý hanácký vdolek, ochutnat také můžete chléb se škvarky. O hudbu se postará dechová kapela Záhorská muzika a Syrinx. Chystá se i tombola a půlnoční překvapení. Vstupné je za 100 korun, za 20 si můžete přikoupit i místenku.

Zlínský kraj

Masopust ve skanzenu

Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm zve na masopust, který se uskuteční tuto sobotu. Zažijete tradiční obchůzky v podání místního folklorního souboru Radhošť i jejich současnou podobu, kterou předvedou dobrovolní hasiči. K ochutnávce budou koblihy či boží milosti a samozřejmě také zabijačkové dobroty. Více informací zde.

Moravskoslezský kraj

Průvod maškar

Masopustní průvod maškar chystá město Štramberk nedaleko Kopřivnice. Vyrazí v sobotu odpoledne od bývalé restaurace U Mamy a poputuje se zastávkami až na náměstí. Během průvodu se bude tancovat a dobře pít a jíst, v cíli vás čeká zábavný program. Podrobnosti naleznete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám