Hlavní obsah

V Dubaji otevřeli nejdelší městskou zipline dráhu na světě

Novinky, mšv

Zipline dráhy nabývají v poslední době na nebývalé popularitě. Tuto adrenalinovou atrakci spustili také v Dubaji a nebyla by to metropole zázraků a divů, kdyby i tentokrát nešlo o něco rekordního. Dráha by měla být nejdelší městskou ziplinou na světě, uvedl pro agenturu AP její hlavní manažer.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na nejrychlejší a nejdelší městské zipline dráze se lidé řítí až 80kilometrou rychlostíVideo: AP

 
Článek

Dráha je umístěna ve čtvrti Dubai Marina a je dlouhá téměř kilometr. Proč vznikla právě v Dubaji, je podle jejího manažera Mohammed Javada zcela jasné. Město je totiž oblíbené mezi milovníky extrémních a adrenalinových aktivit, ať už se mezi ně řadí lezení po mrakodrapech, nebo třeba skydiving. Už v minulosti zde navíc jedna zipline dráha fungovala, ačkoli jen dočasně.

„Plošina, ze které se startuje, je ve výšce 170 metrů. Rozdíl mezi současnou dráhou a její předchůdkyní je i ten, že zde nyní máme dvě lana. The XLine Dubai Marina je i nejrychlejší městskou zipline dráhou na světě, můžete na ní svištět rychlostí až 80 kilometrů v hodině,“ uvedl Javada. Na dráhu kromě dychtivých návštěvníků zavítal i dubajský korunní princ Hamdán ibn Muhammad Al Maktúm.

Dráha se veřejnosti zpřístupnila v prosinci a od té doby získala na značné popularitě, lístky na ni se obvykle vyprodají týden předem. „Největší úzkost jsem měl, když do mě strčili, abych se rozjel, ale na druhou stranu to bylo velmi vzrušující. Máte pocit, že se zřítíte, i když víte, že se to nestane,“ uvedl jeden z dubajských obyvatel Chalíza Johari.

Co je zipline?

Základem adrenalinové aktivity jménem zipline je ocelové lano napnuté nad údolím nebo obecně mezi dvěma body. Po něm se odvážlivci svezou pomocí postroje, který tvoří kladka a lezecký úvaz, a při jízdě vzduchem si užívají výhled na okolí.

Turistka Alexandra Vanrielova by naopak ocenila, kdyby byla dráha o něco delší a ve větší výšce. „I tak je to ale skvělý zážitek,“ dodala. Zaměstnanci také uvádějí, že zatímco někteří se sem vypraví na vlastní pěst, někdo dostane jízdu jako překvapení. Tak jednou týdně se proto stane, že si někdo jízdu na poslední chvíli rozmyslí.

Reklama

Výběr článků

Načítám