Hlavní obsah

Do Thajska loni přijelo rekordních 35,38 miliónu turistů

Do Thajska loni přijelo rekordních 35,38 miliónu zahraničních turistů, což je více než polovina populace země. Meziročně počet turistů stoupl o 8,8 procenta, oznámilo ve středu ministerstvo pro cestovní ruch. Příjmy z turistiky pak vzrostly o téměř 12 procent na více než 1,8 biliónu bahtů (1,2 biliónu Kč).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Další růst počtu turistů očekává ministerstvo i letos, a to o více než šest procent na 37,55 miliónu. Jejich útraty mají stoupnout na 2,1 biliónu bahtů. Podle ministerstva turisté z Číny a Evropy stále častěji vyhledávají dražší služby, a výdaje na turistu se tak výrazně zvyšují.

Nejvíce k loňskému růstu přispěli turisté z Číny, kteří jsou stále častěji vidět na plážích, v obchodních centrech a chrámech. Jejich počet loni stoupl o 12 procent na 9,8 miliónu. Z České republiky do Thajska ročně vyrazí více než 40 tisíc turistů.

Jedna z nejoblíbenějších destinací

Turisty neodradil od návštěvy Thajska ani růst domácí měny, která je nyní vůči dolaru na nejvyšší hodnotě za téměř tři a půl roku. Od počátku loňského roku baht posílil k dolaru o více než 12 procent, upozornila agentura Reuters.

Thajský turistický sektor deset let trpěl politickou krizí v zemi, během které život v metropoli Bangkoku opakovaně ochromovaly masové demonstrace. Počet turistů začal stoupat po roce 2014, kdy se moci chopila vojenská junta a začala vládnout pevnou rukou. Vojenský režim potlačuje sebemenší formy odporu, omezuje občanské svobody a opakovaně odkládá volby.

Thajsko patří mezi deset nejoblíbenějších turistických destinací světa. Cestovní ruch je důležitou součástí ekonomiky, na hrubém domácím produktu země se podílí zhruba 12 procenty.

Reklama

Výběr článků

Načítám