Hlavní obsah

Nejbizarnější golfové hřiště? Leží na pláních Antarktidy

Novinky, mšv

Golfové hřiště, to je krásně upravená zelená tráva, kopečky, rybníčky, zkrátka idylka. Existují ale i mnohem svéráznější verze. Ta možná nejbizarnější se nachází na kontinentu, kde by ji nikdo nečekal - na Antarktidě. Ke stereotypním, výše zmíněným představám o golfovém hřišti má to zdejší opravdu daleko. Leží na rovné pláni, která je pokryta ledem a sněhem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Golf se hraje i na AntarktiděVideo: AP

 
Článek

Golfové hřiště, pro které se asi úplně nedá použít zažité označení green, leží u polární výzkumné stanice McMurdo, ležící na Rossově ostrově. Je proto jasné, že běžný turista si golf v ledové pustině jen tak nezahraje.

Překvapivě se ale nejedná o jediné místo, kde si mohou výzkumníci ukrátit chvíli odpalováním míčků do jamek. Jedno golfové hřiště leží i v táboře Union Glacier, který se využívá pouze v průběhu antarktického léta. I tak se ale hraje v teplotách, které padají k minus 25 stupňům Celsia.

Nedávno se zde dokonce uskutečnil šampionát. Ačkoli se na golfových hřištích musí tradičně dodržovat dress kód, který běžně vyžaduje například takzvaná polo trika, zde hráli účastníci nabaleni v teplém oblečení. I vědci a výzkumníci se zkrátka musejí někdy odreagovat a pobavit.

Hraje se i v Grónsku

Antarktická golfová hřiště ovšem nejsou těmi jedinými, která jsou umístěna v nehostinné ledové krajině. Například Grónsko má také několik golfových hřišť. Některá z nich jsou sice zasazena do relativně zelené krajiny, když však přijde zima a vše pokryje sníh — což není v Grónsku asi nikterak překvapující — hraje se i na zledovatělých plochách.

A když dojde řeč na opačné extrémy, jedno golfové hřiště leží například v kalifornském Údolí smrti a je údajně tím nejníže položeným na světě. Extrémně suché místo s vysokými teplotami také není úplně klasickým greenem.

Reklama

Výběr článků

Načítám