Hlavní obsah

Dokonalé zavazadlo. Kufr dokáže sám následovat majitele

Novinky, mšv

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak by vám ušetřilo energii i nervy, kdybyste za sebou na letištích nemuseli vláčet zavazadlo? Zdá se, že to už není otázka daleké budoucnosti. Společnost ForwardX Robotics totiž na veletrhu elektroniky CES 2018 v Las Vegas představila chytrý kufr, jenž je schopen následovat svého majitele a při cestě se vyhýbat okolním objektům.

Foto: ForwardX Robotics

Podoba chytrého kufru společnosti ForwardX Robotics

Článek

Model nazvaný CX-1 je prvním zavazadlem na světě, které něco takového dokáže. Kombinuje v sobě rozpoznávání tváře, schopnost následovat osobu a vyhýbat se okolním předmětům.

Podle portálu Tom’s Guide kufr opravdu nemá problémy za svým majitelem jet i ve velkých prostorách. Člověk ale musí respektovat fakt, že kamera kufru zabírá 170 stupňů, a tak nelze dělat prudké pohyby a zmizet z jeho zorného pole. Chvíli pak trvá, než se chytré zavazadlo zorientuje. Ani případných krádeží není třeba se bát. K zavazadlu je totiž přiřazen náramek, který upozorní, když se CX-1 dostane z dosahu.

Maximální rychlost, kterou dokáže kufr vyvinout, je něco málo přes 11 kilometrů v hodině. Baterie by měla vydržet kolem čtyř hodin. Kromě toho, že dokáže zavazadlo následovat majitele, je samozřejmě možné si v něm dobít další elektronická zařízení, jako je mobilní telefon či notebook.

Vzhledem k tomu, že spousta aerolinií má obavu z velkých lithium-iontových akumulátorů, které by mohly během letu explodovat, je ta v kufru CX-1 vyjmutelná. Produkt by se měl začít prodávat v USA počátkem léta, zatím ale není jasné, kolik bude stát.

Reklama

Výběr článků

Načítám