Hlavní obsah

Moře, nebo bazén? Na portugalském ostrově dilema řešit nemusíte

Novinky, Taťána Marenčíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyhovuje vám bezpečí bazénu, kde nemůžete narazit na nepřátelskou mořskou faunu a nesmete vás vlna, ale na druhou stranu považujete slanou vodu a výhled na nekonečně modrou hladinu za nenahraditelné? Na portugalské Madeiře věčné dovolenkářské dilema řešit nemusíte. Mají tam totiž příjemný kompromis. A to ve hned dvou variantách.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Koupání v čerstvé mořské vodě a zároveň bezpečí bazénu s výhledem láká do madeirského Porto Moniz.

Článek

Bazény se slanou vodou jsou dnes samozřejmostí v mnoha lokalitách. Jedná se však zpravidla o umělé nádrže, kam je slaná voda dovážena v cisternách. Chcete-li si však zaplavat v absolutně čerstvé mořské vodě beze strachu ze žahavé, pichlavé a jiné mořské havěti, vln či proudů, nezoufejte.

Přírodní bazénky ve vesnici Porto Moniz na severozápadě Madeiry najdete přímo na útesech u mořského břehu a voda do nich přitéká přirozeně. O její čerstvosti tak není pochyb. Pravidelnou cirkulaci a přirozený dojem zajišťují i menší vlny, které se přes lávové okraje čas od času přelévají. Divokých neočekávaných sprch se ale bát nemusíte, větší vlny se tříští o útesy, což můžete sledovat z bezpečné vzdálenosti.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

přírodní bazénky v Porto Moniz jsou ideálním kompromisem bezpečného koupání a příznivých účinků slané vody.

Bazénky jsou navíc vybudovány z místních vulkanických kamenů a jejich tvůrci pamatovali i na bezbariérový přístup a děti, které mají vyhrazenou sekci s nižší hladinou vody a hřiště. Na bezpečnost rozlehlého komplexu dohlíží plavčík. A nechybí ani šatny se sprchami či skříňky. Denní vstupné je navíc vyloženě symbolické, činí jedno a půl eura. Nedaleko se nachází také mořské akvárium umístěné v bývalé pevnosti, jehož návštěva potěší nejen děti.

Pro cestovatele, kteří preferují soukromí, se nabízí i zcela bezplatná varianta. Skalisky tvořená jezírka najdete v nedaleké vesnici Seixal. Plavčíci ani skříňky zde sice nejsou, ale když dorazíte v brzkých ranních hodinách, můžete si zcela přírodní bazénky vychutnat o samotě.

Porto Santo

A pokud si pořádnou dovolenou přece jen neumíte představit bez zlatého písku, tolik oblíbeného pro plážové sporty či dětské kratochvíle, i ten najdete „co by kamenem dohodil”. Ostrov Porto Santo, vyhlášený jednou z nejkrásnějších evropských pláží, leží 43 kilometrů severovýchodně od Madeiry. Každodenní trajektová doprava z něj činí ideálního adepta na jednodenní výlet.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Bezmála desetikilometrová pláž s jemným zlatým pískem láká k nejrůznějším hrám i lenošení.

Tamní písek je pro povalování těch větších a skotačení menších jako stvořený, díky obsaženým minerálním látkám je totiž léčivý. Jedná se tak o vzácnou příležitost zlepšit své zdraví tím, že nebudete dělat vůbec nic. Stačí si jen lehnout do písku a relaxovat. A to se vyplatí...

Reklama

Výběr článků

Načítám