Hlavní obsah

Umělec vybudoval v mexické džungli svou vlastní Rajskou zahradu

Novinky, mšv

Stovky kilometrů severně od hlavního města Mexika stojí Eden, Rajská zahrada. Tedy alespoň tak, jak si ji vysnil Brit Edward James. Vášnivý sběratel surrealistického umění se rozhodl vybudovat vlastní verzi biblického ráje, místo nazvané Las Pozas osázel nejrůznějšími sochami, zdobnými klenbami, pilíři, bránami, schodišti a mnoha dalšími architektonickými prvky.

Foto: Profimedia.cz

Je tohle brána do ráje?

Článek

Rajská zahrada Las Pozas může být ideálním místem k nabrání ztracené energie a vitality. Romantické ruiny obklopuje harmonická zeleň a místo je právem vyhledávané turisty.

Mexický Eden není ovšem jen pouhou atrakcí, ale především uměleckým dílem, nad kterým jeho tvůrce strávil desítky let. Tedy konkrétně celých 35. Od roku 1949 až do roku 1984 Edward James a jeho pomocník Plutarco Gastelum vytvářeli svou vlastní verzi ráje.

Foto: Profimedia.cz

Las Pozas je neotřelou turistickou atrakcí.

Zatímco Gastelum džungli upravoval a kultivoval, James se postaral o všechny ozdobné prvky, jako jsou sloupy, točitá schodiště vedoucí nikam, kamenné brány — rovněž uprostřed ničeho — betonové květiny a další unikátní stavby, které jsou v podstatě monumentálními sochami.

Pomáhaly stovky lidí

Za své dílo tehdy umělec utratil celých pět miliónů dolarů. Aby náklady pokryl, rozprodal v aukci celou svou sbírku umění. Těžko říct, co konkrétně ho k tak excentrické myšlence vedlo, Salvador Dalí Jamese údajně nazval nejšílenějším surrealistou ze všech.

Foto: Profimedia.cz

Člověkem vytvořené stavby existují v harmonii s přírodou.

Je ovšem nesporné, že se původem britskému umělci podařilo kus ráje na Zemi skutečně vybudovat. Kamenné a betonové stavby skvěle doplňuje samotná příroda a zdejší jezírka, romantické vodopády a okolní porost. Avšak nutno podotknout, že Las Pozas není dílem jen samotného Jamese či jeho pomocníka Gasteluma — oběma pomáhala se stvořením ráje bezmála další stovka lidí.

Foto: Profimedia.cz

Džungli protkávají jezírka a vodopády.

Sám James se svým dílem ovšem dlouho kochat nemohl, koncem roku 1984 totiž zemřel. Eden ovšem přetrval a o jeho zachování se dnes stará nadace částečně financovaná vládou mexického státu San Luis Potosí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám