Hlavní obsah

Patnáct miliónů! Pražské letiště oslavilo v noci nový rekord odbavených cestujících

Letiště Václava Havla Praha ve čtvrtek 21. prosince ráno překonalo hranici 15 miliónů odbavených cestujících, což je nejvíc za 80 let jeho existence. Největší letiště v České republice tak výrazně pokořilo teprve rok starý rekord z prosince loňského roku, kdy oznámilo 13 miliónů odbavených cestujících.

Foto: Letiště Praha

Pražské letiště slaví nový rekord.

Článek

„Jsme velmi hrdí, že po méně než roce můžeme oznámit další významný mezník v historii našeho letiště. Skutečnost, že se podle posledních průzkumů i při vyšší zátěži zkušenost cestujících s našimi službami a celkové vnímání letiště v mnoha oblastech zlepšuje, je pro mě důležitým důkazem úspěchu,“ uvedl předseda představenstva Letiště Praha Václav Řehoř.

Rekordní výsledky vykazovalo letiště v průběhu celého letošního roku a zařadilo se tak ve své kategorii (10–25 miliónů odbavených cestujících) mezi provozně nejrychleji rostoucí letiště v Evropě. Na výsledky měla vliv jak zvyšující se atraktivita Prahy jako zajímavé a bezpečné destinace pro cestující ze zahraničí, tak i ochota Čechů více investovat do zahraničních cest.

Rekordní počet odbavených cestujících se výrazným způsobem projevil na běžném provozu největšího českého letiště. K 21. prosinci zde bylo uskutečněno více než 139 tisíc vzletů a přistání. Cestujícím bylo odbaveno na osm miliónů zavazadel, přičemž na odletech to bylo zhruba 4,5 miliónu zavazadel, zatímco na příletech odhadem 3,4 miliónu zavazadel. Dalších zhruba 100 tisíc zavazadel bylo zapsáno jako tranzitní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám