Hlavní obsah

Sedmkrát více turistů než obyvatel. Island přemýšlí o limitech

Novinky, mšv

Cestovat na Island je trend posledních let. Od roku 2010 se počet návštěvníků téměř zčtyřnásobil - s takovým tempem bude zanedlouho připadat na jednoho obyvatele sedm turistů, píše Telegraph. Tento nárůst přiměl tamní vládu zamyslet se, zda by nebylo vhodné limitovat počet příchozích nebo zavést jakousi „daň na přírodu“, která by mohla přispět k ochraně krajiny.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Britský server uvádí, že k větší návštěvnosti mimo jiné přispěl televizní seriál Hra o trůny, pro který se na Islandu natáčely některé scény, ale také různé filmy od Hvězdných válek po Interstellar. V letošním roce navštívilo severský ostrov kolem 2,3 miliónu lidí. Stačí, když čísla poskočí ještě o něco více a na jednoho obyvatele Islandu, kterých je dohromady zhruba 340 000, bude připadat sedm turistů.

Minulý rok se mnoho obyvatel, ale i politiků ohradilo, že se z Reykjavíku stává Disneyland, protože jen počet amerických návštěvníků, kterých bylo zhruba 415 000, převýšil celou populaci severského ostrova. Turistický sektor je ale nyní druhým největším odvětvím na Islandu, hned po velkoobchodu a maloobchodu, a proto i výrazným ekonomickým hybatelem.

„Turismus dozrává a stává se skutečným průmyslovým odvětvím. S tím přicházejí také výzvy, kterým musíme čelit,“ uvedl ministr pro turistiku Thordis Kolbrun R. Gylfadottir.

Daň na ochranu přírody 

Podobně jako různě po světě se proto Island snaží přijít s určitými omezeními. Jedno z nich se například vztahovalo na službu Airbnb zprostředkovávající ubytování, která vystřelila ceny nájmů a nemovitostí do závratných výšin. Úřady proto zavedly daň pro ty, kteří budou své byty či domy pronajímat více než 90 dní v roce. Ke zpomalení ovšem nedošlo, Telegraph naopak upozorňuje na případ jednoho nájemce, který si díky Airbnb za rok vydělal skoro 50 miliónů korun.

Správní orgány nyní zamýšlejí zavést takzvanou daň na přírodu. Podle Gylfadottira by se jednalo o určitý druh poplatku, který by turisté za pobyt hradili, a který by byl následně použit na údržbu a péči o přírodní památky. K hlubšímu projednání ale zatím nedošlo.

I tak na tom Island s počtem turistů převyšujícím populaci není ani zdaleka nejhůř. Podle údajů Světové organizace cestovního ruchu z roku 2016 je nejhorší situace v evropském knížectví Andorra, kde připadá na jednoho obyvatele téměř 37 turistů. S 25,6 turisty na obyvatele skončilo druhé Macao, zvláštní správní oblast Čínské lidové republiky.

Dále to jsou například Britské Panenské ostrovy nebo ostrov Svatý Martin. Jedná se tedy zejména o malá území, která logicky obývá nízký počet lidí. Island skončil na 13. místě.

Reklama

Výběr článků

Načítám