Hlavní obsah

Konec vstupu zdarma. Římský Pantheon bude od příštího roku zpoplatněn

Novinky, mšv

Až dosud byl římský chrám Pantheon veřejnosti přístupný zdarma. To se má od příštího roku změnit. Nově budou turisté za vstup platit dvě eura, uvedla italská mutace serveru The Local. Vybrané peníze mají jít zejména na údržbu památky.

Foto: Profimedia.cz

Pantheon byl původně pohanským chrámem.

Článek

Záměr oznámilo v pondělí italské ministerstvo kultury s tím, že vybrané prostředky zajistí lepší péči o památku, její údržbu a bude díky nim možné zvýšit bezpečnostní opatření v průběhu prohlídek. Poprvé se o zpoplatnění mluvilo v září loňského roku s tím, že vstupné by alespoň částečně mohlo pokrýt náklady, které se na údržbu památky dávají. Dosud byl chrám jednou z mála starověkých staveb v Římě, která byla pro návštěvníky zdarma.

Pantheon navštíví ročně kolem sedmi miliónů lidí, tudíž by se mělo vybrat kolem 14 miliónů eur, což je skoro 360 miliónů korun. Počty návštěvníků jsou pro tak starou památku velkou zátěží.

Ochrana památek bez omezení vstupu turistům je pro Itálii v posledních letech výzvou. Florencie, Řím i Benátky už v posledních letech podnikly určité kroky, jak se o historické klenoty lépe starat. Nevyhnuly se však i řadě nařízení pod pohrůžkou pokut — třeba logickému zákazu koupání ve fontáně di Trevi.

Antický Pantheon je nejlépe zachovanou památkou z období Římské říše. Jeho kopule je i dnes tou největší nezpevněnou betonovou konstrukcí svého druhu na světě, v dobré kondici je i původní mramorová podlaha. Původně se jednalo o pohanský chrám vybudovaný mezi léty 118 a 125 našeho letopočtu. V roce 608 byl přeměněn na katolický kostel.

Reklama

Výběr článků

Načítám