Hlavní obsah

Centrum Káhiry projde renovací. Má mu navrátit někdejší krásu

Novinky, mšv

Byli jste v Egyptě maximálně u moře nebo na pyramidách? Za návštěvu ovšem stojí i centrum Káhiry, které působí až překvapivě evropsky. Bylo totiž inspirováno západní architekturou a mnohé budovy připomenou třeba Paříž nebo i Madrid. O skoro 200 let starou část města se ale nikdo pořádně nestaral, a tak teď působí poněkud unaveně a opotřebovaně. Vláda se ovšem rozhodla centru navrátit jeho někdejší krásu a věhlas.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vláda chce vrátit Káhiře její krásu z minulého stoletíVideo: AP

 
Článek

Kdysi elegantní centrum bylo po desítky let ponecháno svému osudu, jelikož se orgány egyptské metropole soustředily především na rozšiřování města, nikoli na údržbu jeho starých čtvrtí. Jenže řada úřadů, ale i obchodníků si začíná uvědomovat, jaký potenciál centrum Káhiry má a jak by mu prospěla pořádná renovace. Viceprezident jedné z organizací, která usiluje o jeho rekonstrukci, Amr Al-Tounsi tvrdí, že by centrum metropole mohlo být jedním z největších národních pokladů.

„Už za mých mladých let se všichni stejně staří Egypťané scházeli v centru. Bylo to jediné místo, které nás přijímalo i s těmi málo penězi, co jsme měli. Chodili jsme tam do kina, na jídlo a tak dále. Navíc je to nádherné dědictví, kterému nikdo neodolá,“ tvrdí Al-Tounsi.

Inspirace Paříží

Za vybudování centra je zodpovědný egyptský panovník Ismaíl I. Paša, který v roce 1850 navštívil Světovou výstavu v Paříži a viděl, jak moc změnily urbanistické plány tvář města. Široké bulváry a elegantní budovy ho zaujaly natolik, že se rozhodl stejný postup přenést do své domoviny a mezi starým městem a Nilem vybudoval nynější centrum. Pozval do Káhiry architekty, kteří městu vdechli nesporný evropský ráz.

Jelikož snil panovník o vybudování moderního hlavního města, které by se podobalo těm západním, pozval si pařížského urbanistu Barona Haussmana, se kterým celé rozložení vymysleli. Vzniklo zde na 200 budov různých stylů, z nichž je nejvíce citelný právě vliv pařížské architektury, snad i španělské.

„Hlavní část byla vybudována v té době, ale v rozvoji pokračovali dalších 100 let, takže centrum je skutečně směsicí staré a moderní architektury,“ tvrdí Tarek Attia, který dělá poradce pro vládní komisi, zabývající se kulturním dědictvím.

Nynější plány jsou jasné, vláda by do centra chtěla navrátit život se vším všudy — se všemi bary, obchody, ale i restauracemi. Kromě místních by měla plánovaná renovace přilákat i turisty, kteří by se zde měli cítit doslova jako doma.

Reklama

Výběr článků

Načítám