Hlavní obsah

Svátky se blíží. A tak hurá na hory

Kdo myslí, že čas vánočních a silvestrovských pobytů na horách je pryč, je na omylu. V malém redakčním průzkumu se potvrdilo, že horská střediska zase budou plná. A místa v exponovaném termínu a dobrých hotelích bylo třeba si zamluvit i rok dopředu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Start prvních lyžařských areálů minulý týden aktivoval zájem o silvestrovské a vánoční pobyty v Krkonoších i Orlických horách. Silvestr, který letos kvůli celkovému růstu cen mnohde podraží, má řada horských hotelů a penzionů přesto předběžně obsazený.

„Sehnat na silvestra postel v Horní Malé Úpě je skoro nemožné. Podobný zájem je o lednové a únorové pobyty, což je naprosto nevídané,“ tvrdí Martin Buček z maloúpské společnosti SKIMU. Plno vesměs mají i ubytovatelé z orlickohorského Deštného. Hotely ve Špindlerově Mlýně jsou plné až z 90 procent.

Na návštěvníky čeká nejedna novinka. Například SkiResort Černá hora-Pec připravil na víkend skoro 14 kilometrů sjezdovek na černohorském úbočí a v Peci. „Nově se otvírá tříkilometrová sjezdovka Ford Černohorská z vrcholu Černé hory do Janských Lázní a sjezdovka Hofmanky s vyhřívanou šestisedačkovou lanovkou Hofmanky Express. Pec nabídne sjezdovky Javor 2, Lyžařskou, Smrk a Zahrádky se čtyřsedačkovou lanovkou Zahrádky Express,“ upřesnil ředitel janskolázeňského SkiResortu Petr Hynek.

Ve Špindlerově Mlýně, kde začíná sezóna zítra, nabízejí prostřednictvím e-shopu zákaznického systému GOPASS třídenní skipasy za cenu jednoho. „Lyžaři ušetří přes dva tisíce korun,“ láká obchodní a marketingový ředitel špindlerovského Skiareálu René Hroneš.

Šumava s cizinci

Šumavské penziony a hotely jsou už teď – tři týdny před Vánocemi – téměř obsazeny. Volných je pouze pár míst, která se ale podle majitelů zařízení v těchto dnech stále zaplňují. A silvestr je téměř vyprodaný už od léta. Strávit poslední dny v roce na horách táhne Čechy, ale i cizince stále více.

„Mohu potvrdit, že ubytování na silvestra se na šumavských horách sežene v tuto chvíli už opravdu těžce. Vánoce jsou zatím zaplněné tak z osmdesáti procent, několik volných míst ale stále je, a to i pro rodiny s dětmi,“ uvedl Vojen Smíšek ze společnosti Lipensko.

Poslední pokoje nabízí například lipenská chata Lanovka, která je přímo u sjezdovky. „Pár míst nám tu ještě zbývá na vánoční svátky, silvestr je plný. Tam je šance pouze tehdy, pokud někdo zruší rezervaci,“ uvedla provozovatelka chaty Lenka Štifterová. Letos poprvé stráví vánoční svátky včetně Štědrého dne na horách i paní Veronika se svou osmiletou dcerou Adélou, sedm stovek denně to stojí s polopenzí dospělého, pět set dítě.

„Jedeme na týden s partou a chceme být hlavně s dětmi. Užít si s nimi sáňkování a lyžování. Ubytování máme zajištěné poblíž Zadova a moc se těšíme. Letošní Štědrý den bude prostě výjimečný. O stromeček ani dárky děti na horách nepřijdou, všechno máme zajištěné,“ uvedla Veronika.

Pobyt se zamlouvá i rok dopředu

Volná místa nejsou o Vánocích a silvestru ani v Jeseníkách. Lidé si pobyty v těchto termínech zamlouvají už od loňské zimy. „Je to tak. Jsme beznadějně obsazeni. Jezdí sem ze sedmdesáti procent stálá klientela, vesměs tuzemští hosté, rodiny s dětmi,“ řekl Právu provozovatel Jonáš Parku Ostružná Petr Jonáš, který disponuje zhruba 140 lůžky.

„Prakticky plno máme celou zimu. Volno je paradoxně jen v období olomouckých jarních prázdnin. Proč to tak je, nevím,“ uvedl Jonáš s tím, že o svátcích pro hosty žádný speciální program neorganizuje. „Neosvědčilo se to. Lidé jsou zvyklí se bavit sami, po svém,“ konstatoval Jonáš, v jehož středisku týdenní pobyt stojí v průměru okolo 2800 korun.

Zatím metr sněhu

Návštěvníci Jonáš Parku Ostružná kromě ubytovacích kapacit mají k dispozici i několik sjezdovek s cenami, které patří v Jeseníkách k nejnižším. Například celodenní skipas tam vyjde dospělého na 360 korun.

„Přesto se snažíme stále investovat, letos peníze směřovaly třeba do umělého zasněžování nebo dětského parku, jehož vybavení patří k vůbec nejmodernějším,“ konstatoval Jonáš. Na sjezdovkách mu leží okolo metru sněhu. Se zahájením provozu počítá týden před svátky.

Aktuální hodnoty sněhu
střediskohoryvýška sněhuz toho nového sněhu
BíláBeskydy25 cm0 cm
Javorový vrchBeskydy0 cm0 cm
KohútkaBeskydy30 cm10 cm
PustevnyBeskydy15 cm0 cm
SoláňBeskydy20 cm40 cm
MoninecČeská Sibiř50 cm2 cm
KarasinČeskomoravská vrchovina0 cm0 cm
Nové Město na MoravěČeskomoravská vrchovina10 cm0 cm
Červenohorské sedloJeseníky25 cm0 cm
KarlovJeseníky30 cm5 cm
KarloviceJeseníky0 cm0 cm
Kouty nad DesnouJeseníky45 cm0 cm
MiroslavJeseníky0 cm0 cm
OstružnáJeseníky45 cm5 cm
PetříkovJeseníky0 cm0 cm
PradědJeseníky25 cm0 cm
PřívratJeseníky3 cm3 cm
RamzováJeseníky5 cm0 cm
StaroměstskoJeseníky20 cm20 cm
BedřichovJizerské hory25 cm2 cm
Černá ŘíčkaJizerské hory30 cm2 cm
DesnáJizerské hory0 cm0 cm
JeštědJizerské hory10 cm0 cm
Josefův DůlJizerské hory0 cm0 cm
SeverákJizerské hory25 cm3 cm
Špičák u TanvalduJizerské hory40 cm5 cm
BeneckoKrkonoše20 cm0 cm
Černá HoraKrkonoše40 cm5 cm
Černý DůlKrkonoše0 cm0 cm
Dolní DvůrKrkonoše10 cm0 cm
HarrachovKrkonoše20 cm4 cm
HerlíkoviceKrkonoše15 cm5 cm
Jablonec nad JizerouKrkonoše8 cm2 cm
Malá ÚpaKrkonoše50 cm0 cm
Horní Mísečky - MedvědínKrkonoše50 cm10 cm
Mladé BukyKrkonoše40 cm3 cm
Pec pod SněžkouKrkonoše40 cm5 cm
Kořenov-RejdiceKrkonoše35 cm5 cm
Rokytnice nad JizerouKrkonoše40 cm20 cm
Svatý PetrKrkonoše35 cm2 cm
Velká ÚpaKrkonoše30 cm5 cm
VítkoviceKrkonoše30 cm5 cm
ŽacléřKrkonoše15 cm0 cm
BouřňákKrušné hory0 cm0 cm
Boží darKrušné hory15 cm0 cm
BublavaKrušné hory20 cm6 cm
KlínovecKrušné hory70 cm0 cm
TelniceKrušné hory0 cm5 cm
ČenkoviceOrlické hory25 cm0 cm
DeštnéOrlické hory25 cm20 cm
ŘíčkyOrlické hory50 cm2 cm
Skiareal LipnoŠumava30 cm0 cm
Nové HutěŠumava20 cm4 cm
Špičák na ŠumavěŠumava0 cm0 cm
ZadovŠumava25 cm6 cm

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám