Hlavní obsah

Vánoční trhy na salcburském Hellbrunnu mají kouzelnou a komorní atmosféru

Novinky, Roman Zvarič

Mozartovo rodiště je úchvatné v každém ročním období. Obzvlášť to platí během adventu, kdy na mnoha místech v celém Salcburku vyrostou dřevěné stánky a vzduch zaplní vůně svařeného vína. Nejznámější trhy probíhají v centru Starého města u katedrály, my jsme se však tentokrát vydali na zámek Hellbrunn.

Foto: Roman Zvarič

Trhy na zámku Hellbrunn jsou menší, ale i tak se na nich dá lecos pořídit.

Článek

Vánoční trhy v Salzburku otevřely své brány už 23. listopadu a potrvají až do 26. prosince. Součástí programu, který celý advent doprovází, je celá řada koncertů a pěveckých vystoupení, ukázky řemesel, různých zvyků, apod. Akce probíhají po celém městě, hlavní trh se koná na Rezidenčním náměstí, pokud ale preferujete komornější prostředí, pak se určitě budete cítit lépe na zámku Hellbrunn.

Foto: Roman Zvarič

Pečené kaštany, jablka nebo i uzeniny. Žádná z dobrot na trzích nechybí.

Z centra tam dojedete asi za 15 minut autobusy číslo 170 nebo 25 (zastávka druhého z nich je podstatně blíž). V letních měsících do Hellbrunnu lákají především proslulé fontány a další vodní hrátky v zámecké zahradě, které nyní bohužel nejsou v provozu. Avšak bohatě je vynahradí nenapodobitelná vánoční atmosféra a stánky, které společně se stovkami vánočních stromků lemují alej vedoucí ke hlavnímu nádvoří. Vstup na trhy stojí 3 eura, která vám ovšem odečtou z ceny „povinného“ svařáku, jež vyjde na 3,50 eur.

Romantika za tmy

Koupíte zde množství dárků všeho druhu a zboží, jež souvisí s Vánocemi. Hračky doplňují různé ozdoby na stromečky, figurky, svíčky a svícny, šperky a bižuterie, porcelán, krajky nebo dřevěné kuchyňské pomůcky. Ze stánků s občerstvením se line směs opojných vůní, jimž samozřejmě dominuje svařené víno, ale nechybí ani dětství evokující pečené kaštany a jablka.

Pokud toužíte po romantice, jeďte sem za tmy a vydejte se na procházku zámeckým parkem, v jehož středu září osm metrů vysoký anděl. Ze skály nad parkem je úchvatná vyhlídka na monumentální pevnost Hohensalzburg, která se tyčí nad Salzburkem.

Máte-li sebou děti, zamiřte do adventní dětské zoo, která se specializuje na roztomilá mláďata. Mezi nejzajímavější obyvatele patří dvojice prasátek „Minesotta minischweine“, která velikostí připomínají kočky.

Foto: Roman Zvarič

Na trzích se nebudou nudit ani děti.

Foto: Roman Zvarič

Populárními obyvateli dětské zoo je dvojice malých prasátek.

Ve městě si pak udělejte čas na návštěvu rodného domu W. A. Mozarta, který je zároveň muzeem i poutním místem. Za vidění stojí zmíněná pevnost Hohensalzburg, největší kompletně zachovalý hradní komplex ve střední Evropě. Historii metropole a okolí přibližuje Salzburské muzeum na Residenčním náměstí. Na hřbetu Mnišské hory v avantgardní kubistické stavbě sídlí Muzeum moderního umění. S dětmi se vydejte do skvělého Přírodovědného a technického muzea Haus der Natur.

Foto: Roman Zvarič

Tržiště v srdci města je rozlehlejší.

A pro milovníky piva je zde největší rakouský soukromý pivovar Stiegel s muzeem věnovaným tradici a výrobě pšeničného moku. Součástí prohlídky je ochutnávka vzorků a malý vánoční trh mají dokonce i zde – na pivovarském dvoře. Další „pivní“ adventní trh ve vnitrobloku pivovaru Sternbräu potrvá až do 6. ledna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám