Hlavní obsah

Kam o prázdninách s dětmi: Oslavte Halloween, vyrazte za rytíři

Novinky, mšv

Konec října se pojí především s oslavami anglosaského lidového svátku Halloweenu, jenž se stává populárním i u nás. Vyrazte na akce, které se s tímto strašidelným obyčejem pojí, vyřezejte si dýně a vyrobte masky. Navštívit ale můžete také jedny z letošních posledních historických akcí, které se konají na hradech a zámcích u příležitosti ukončení sezóny.

Foto: Profimedia.cz

Vyřežte si s dětmi dýně při oslavách Halloweenu. Ilustrační foto

Článek
Praha

Do technického za 50

Chcete se levně podívat do budovy Národního technického muzea? U příležitosti oslav vzniku samotného Československého státu 28. října bude vstupné za pouhých 50 korun. Zhlédnout můžete všechny expozice, které se v instituci nacházejí. Podrobnosti najdete zde.

Dýňové slavnosti

Vyrazte v sobotu na farmářské tržiště na Náplavce, které se ten den promění v přehlídku pestrobarevných dýní. Den, který se ponese také ve znamení dušiček, nabídne jednak dýňové pochoutky, ale také tvořivé dílny, ve kterých si můžete vyzkoušet dlabání nebo výrobu dušičkových dekorací. Připraveny jsou také další aktivity, třeba lukostřelba. Více informací najdete zde.

Halloween pro děti

Stalo se už tradicí, že se každý rok v pražském Hard Rock Cafe slaví Halloween. Akce zahrnuje dětský brunch plný her, party s pěveckou soutěží, opičí dráhu či malování na obličej. Soutěžit se v sobotu bude také o nejlepší kostým a malování dýní. Další detaily najdete zde.

Středočeský kraj

Perníčkový víkend

Dorazte v poslední říjnový víkend do Včelího světa v Hulicích, kde proběhne tradiční Perníčkový víkend. Zájemci si mohou nazdobit medové perníky nebo si jen tak vychutnávat čaj s medem. V muzeu bude tradičně otevřena i expozice o včelařství či obchůdek, kde můžete včelí produkty pořídit. Více zde.

Rytířské slavnosti

Přeneste se na jeden den do středověku a poznejte dobu, které dominovali rytíři. Na zámku Lužec vás v sobotu čeká dobová hudba, turnaje rytířů i šermířů nebo i pohádka. Malí zájemci si mohou zkusit rytířský výcvik také na vlastní kůži. Více informací zde.

Prázdniny s Rumcajzem

Vyrazte o podzimních prázdninách na zámek Loučeň a setkejte se s loupežníkem Rumcajzem. Na ratolesti čeká zábavný program, ve kterém si zkusí střelbu, lezení, sbírání žaludů nebo i tajemnější aktivity jako vaření lektvarů či prohlídky po boku paní kněžny. Připravena je i tvořivá dílna, ve které budou děti zdobit polštářky. Více informací naleznete zde.

Jihočeský kraj

Anděl Páně v Krumlově

V Klášterech Český Krumlov začíná v sobotu první samostatná výstava k filmu Anděl Páně 2 realizovaná mimo ateliéry na Barrandově. Návštěvníci budou moci nahlédnout do zákulisí příprav filmu i samotného natáčení, na kostýmy, rekvizity, fotografie i kulisy. Více informací naleznete zde.

Plzeňský kraj

Dětský Halloween

V Centru služeb pro turisty u hradu Radyně se v sobotu uskuteční strašidelná akce pro děti. Přijďte oslavit Halloween a užijte si zábavný program, který zahrnuje například dílničku. V ní si můžete spolu s ratolestmi vyrobit halloweenskou masku či dekorace nebo si vyzkoušet odvahu při strašidelných soutěžích. Podrobnosti zde.

Karlovarský kraj

Odhalení modelu

V parku Boheminium u Mariánských Lázní se bude v sobotu odhalovat další velkolepý model. Tentokrát půjde o hrad Loket. Akci doprovodí i celá řada aktivit, jako opékání buřtů, na dospělé čeká medovina. Malí návštěvníci se mohou těšit na dílničky s modeláři nebo dětské divadlo, při kterém je připraveno pásmo pohádek. Další informace naleznete zde.

Ústecký kraj

Strašidelná zoo

Vyrazte v sobotní podvečer na strašidelnou procházku chomutovskou zoo. Na cestu vám budou svítit jen lampióny či světélka z dýní. Tajemnou a ponurou atmosféru ovšem rozveselí divoký rej masek nebo vystoupení hudební skupiny. Soutěžit se bude o nejlepšího strašáka z dýně či nejlepší masku. Akce bude završena ohňovou show. Více zde.

Liberecký kraj

Noční zoo

O podzimních prázdninách můžete zavítat do liberecké zoo a vychutnat si tajemnou a strašidelnou atmosféru. Ve čtvrtek si budete moci užít halloweenskou výzdobu a vyrazit na netradiční prohlídku potemnělým areálem za doprovodu strašidel a strašidýlek. Více najdete zde.

Vědecký jarmark

Skočte o státním svátku do libereckého vědecky zábavního parku iQLANDIA, kde se uskuteční Vědecký jarmark pro malé výzkumníky. Na několika stanovištích se dozvíte spoustu zajímavostí, třeba jak odstartovat vlastní atmosférický balón nebo se seznámíte s činností Evropské kosmické agentury. Chybět nebudou ani přednášky a mnoho dalšího. Podrobnosti zde.

Královéhradecký kraj

Poslední prohlídky

O státním svátku se budou na zámku v Náchodě konat poslední večerní prohlídky za doprovodu Černé paní. Přijďte si proto naposledy v tomto roce vychutnat jedinečnou atmosféru zámeckých komnat po setmění s herci, kteří prohlídku doslova oživí. Závěrem zazní také ukázky barokní a renesanční hudby. Rezervace předem nutná. Více informací zde.

S draky do pohádky

Celé podzimní prázdniny můžete zavítat na hrad a zámek Staré hrady, abyste zachránili zdejší princeznu před draky. Těch se zde usídlilo skutečně mnoho, od ohnivého, lesního, noční až po bahenního. Od sklepení až po půdu vás provedou další pohádkové bytosti, které si připravily také spoustu her a soutěží. Podrobnosti zde.

Pardubický kraj

Otevření stezky

V sobotu se u Újezdce otevírá nová naučná stezka nazvaná Růžový palouček. Po celý rok bude atrakce přístupná zdarma, lidé se dozví o historii, která je s místem spjata, o pověstech, ale také o nejrůznějších zásadních milnících a osobách minulosti. Třeba o Aloisi Jiráskovi, Janu Ámosi Komenském a jednotě bratrské, ale také o českém náboženském exilu v 16. až 18. století. Detaily naleznete zde.

Vysočina

Den venkova

Přijeďte v sobotu na žďárské zámecké panství a poznejte, jak zde funguje život už od 13. století. Návštěvníkům bude představeno fungování hospodářství, ale i příroda a venkov Žďárských vrchů. Připraveny jsou komentované prohlídky, gastronomické speciality, ale také zábavný program pro děti, jako výroba ptačích budek nebo modelu zámku z přírodnin. Kompletní program najdete zde.

Jihomoravský kraj

Halloween v zoo

Poslední říjnová sobota bude v brněnské zoo zasvěcena Halloweenu. Na návštěvníky čeká 1000 dýni, které si budete moci vydlabat a vyřezat, dýňové speciality, ale také ohňová show, žonglérská vystoupení nebo čarodějnická dílna. Platí se pouze standardní vstupné do zoo, samotný program je zdarma. Detaily zde.

Olomoucký kraj

Podzimní tvoření

Navštivte od čtvrtka do neděle Pradědovo muzeum v Mohelnici a zúčastněte se tvořivé dílničky, zaměřené na výrobu svícnů a svíček. Ve čtvrtek v podvečerních hodinách se také uskuteční dobrodružná noční cesta za světýlkem. Další informace zde.

Zlínský kraj

Slavnosti ohně

V amfiteátru v Otaslavicích proběhnou v sobotu Slavnosti ohně. Přeneste se do historie a připomeňte si, jakým způsobem se tavilo železo, odléval se bronz nebo vypalovala keramika. Při práci uvidíte také výrobce brnění či další historické řemeslníky jako přadlenu či oplatečnici. Závěrem akce bude ohňová show.

Moravskoslezský kraj

Středověký víkend

U příležitosti slavnostního ukončení sezóny se na hradu Sovinec uskuteční historická akce nazvaná Hofmistrova závět. Při ní se můžete přenést do středověku a vychutnat si jedinečnou atmosféru, podpořenou středověkými tanci, šermířskými souboji, módní přehlídkou gotických šatů nebo divadelními pohádkami. Podrobnosti najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám