Hlavní obsah

Dokončí Kim Čong-un stavbu obřího ikonického hotelu Rjugjong? Možná ano

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Deník Daily Mail přišel s informací, že nynější vůdce Severní Koreje má v plánu dokončit rozestavěný mrakodrapový hotel Rjugjong v Pchjongjangu, s jehož stavbou začal před 30 lety už jeho dědeček Kim Ir-sen. Kolem hotelu se údajně začali objevovat stavební dělníci a jeřáby. Informaci prý potvrzují i turističtí průvodci, napsal deník Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Hotel Rjugjong v Pchjongjangu.

Článek

Nejnovější satelitní snímky z hlavního severokorejského města dokazují, že se v okolí nedostavěného 330metrového hotelu vyskytují nové budovy, které údajně slouží k ubytování stavebních dělníků.

Na fotografiích pořízených turisty jsou navíc viditelné i jeřáby, tudíž je více než pravděpodobné, že Kim Čong-un nařídil pokračování v dostavbě hotelu.

Foto: Profimedia.cz

Kim Čong-un chce stavbu hotelu Rjugjong údajně dokončit.

Německý turista Till Mosler, jenž Pchjongjang v nedávné době navštívil, Daily Mailu prozradil, že tuto informaci potvrdili i severokorejští průvodci. „Během pobytu jsem zaregistroval práci okolo vstupní haly a jejího okolí. Průvodci nám říkali, že se plánuje otevření některých částí budovy,“ zmínil.

Už v srpnu psaly zahraniční servery o tom, že Rjugjong, přezdívaný hotel zkázy, prokázal „známky života”. Jeho možné otevření indikovalo například stržení zdí, jež ho obklopovaly. [celá zpráva]

Hotel má pro Kima zvláštní význam

Odborník na Severní Koreu Markus Bell z univerzity v anglickém Sheffieldu tvrdí, že dokončení hotelu je pro nynějšího severokorejského vůdce velmi důležité.

„Hotel Rjugjong je spolu s dalšími projekty součástí plánovaného rozvoje, o který mladý vůdce usiluje. Dále chce v hlavním městě postavit nové bytové domy, letiště a lyžařské středisko. Kim chce lidem ukázat, že se za jeho vlády hodně věcí zlepšuje,“ popsal.

„Dokončení hotelu má pro něj navíc zvláštní význam, neboť se stavbou začal už jeho děda Kim Ir-sen, kterého lidi měli rádi. Musím ale říct, že dokončení hotelu průměrný občan nijak nepocítí. Jedná se o projekt, z kterého budou těžit pouze severokorejské elity,“ uzavřel Bell.

Reklama

Výběr článků

Načítám