Hlavní obsah

Let číslo 666 do finského „pekla“ letí dnes v pátek 13. úplně naposledy

Novinky, mšv

Zdá se to jako naprosto šílená kombinace, která musí zaručeně přinést smůlu. Létat v pátek 13. může někomu už samo o sobě připadat dost ošemetné. Nastoupit však na let, jehož číslo je 666 a který navíc směřuje do Helsinek, jejichž zkratka je HEL, tedy peklo, už vyloženě zavání katastrofou. Protože se však jedná o úplně poslední cestu, našli se tací, kteří se chtějí pověrám vysmát rovnou do obličeje, píše Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Lety do finského „pekla“ provozují severské aerolinky Finnair na každý pátek 13. už od roku 2006. Odvážní pasažéři svou cestu začínají v hlavním městě Dánska Kodani. Dnes je nicméně linka v provozu úplně naposledy, aerolinie se totiž rozhodly, že je na čase, aby číslo letu AY666 odešlo takříkajíc do důchodu. „Koncem října projdou v našem systému některá čísla letů změnou a AY666 z Kodaně do Helsinek se změní na AY954,“ uvedl mluvčí Finnair.

Za více než dekádu byl pekelný let v pátek 13. uskutečněn celkem jednadvacetkrát. Ostřílený pilot Juha-Pekka Keidasto, který má poslední cestu na starost, tvrdí, že pověrám o nešťastném datu nevěří. „Mezi piloty je to takový vtip, ale já nejsem pověrčivý. Pokud dojde ke katastrofám, je to jen náhoda. A pokud je mezi pasažéry někdo, kdo má obavu z čísla 666, naše posádka je mu vždy ráda nápomocná,“ cituje pilota Telegraph.

Úplně poslední let číslo 666 odlétá z Kodaně v 13:20 hodin SELČ a do Helsinek by měl dorazit krátce před čtvrtou hodinou.

Reklama

Výběr článků

Načítám