Hlavní obsah

V mauricijské botanické zahradě rozkvetla v zimě obří palma. Až odkvete, uhyne

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Palma stinidlová (či též talipot) není sice nikterak vzácnou palmou, ale svým vzrůstem patří k těm největším na světě. Běžně roste zhruba 30 až 80 let a koncem svého života rozkvete. Poté během 18 měsíců uhyne. Jedna taková letos rozkvetla v botanické zahradě sira Seewoosagura Ramgoolama na Mauriciu a stala se okamžitě oblíbenou turistickou atrakcí.

Foto: Novinky

Známá mauricijská botanická zahrada přichází o jednu ze svých palem zcela přirozenou cestou...

Článek

Byl to jeden z ikonických stromů botanické zahrady, již většina turistů, kteří Mauricius navštívili, zná spíše pod názvem Pamplemousses.

Květenství této palmy je vůbec největší v rostlinném světě (může mít celkem až sedm metrů) a na stromě se objevuje celkem až 200 tisíc květů. Ty se postupně promění v několik tisíc kusů jednosemenných plodů o velikosti golfového míčku a své bílé květy odhodí.

Foto: Novinky

Květenství této palmy dosahují výšky šesti až osmi metrů. Nyní už je palma v úplně poslední fázi života.

„Na poslední měsíce života této palmy se sem cíleně přijely podívat už tisíce turistů. Nyní už je její život ale opravdu v poslední fázi, ze stromu už začaly padat samotné plody,” uvedl pro Novinky zdejší průvodce.

Reklama

Výběr článků

Načítám