Hlavní obsah

Na tyrolských ledovcích se brzy začne lyžovat. Lákadlem je i řada kulturních akcí

Novinky, mšv

Ti, co už netrpělivě vyhlížejí nadcházející lyžařské období, se budou moci zanedlouho vydat do Tyrolska. Na ledovcích v této rakouské spolkové zemi totiž začíná sezóna už v půlce října, na Hintertuxu už dokonce o čtrnáct dní dříve. Kromě samotného sjíždění svahů se ale návštěvníci mohou těšit i na řadu kulturně laděných akcí nebo vrcholné sportovní události.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Oblast pěti tyrolských ledovců zahrnuje Kaunertal, Pitztal, Stubai, Sölden a Hintertux. V prvních třech začíná sezóna kolem 15. října, v Söldenu až 27., na Hintertuxu, kde se dá lyžovat celý rok, už 5. října. Tato oblast nabízí přirozeně nejvíce sněhu v celém Rakousku a také okouzlující výhledy ze samotných svahů. Jelikož ale samotné lyžování a pitoreskní krajina nestačí, návštěvníci se mohou těšit na všech ledovcích i na mnoho akcí.

Ty jednak zahrnují kulturní program, ale také mnoho sportovních událostí — do některých se mohou zapojit sami návštěvníci, jiné jsou profesionální. V oblasti pitztalského ledovce to bude například horský advent, na ledovci Stubai v rámci zahájení sezóny proběhne lokální verze pivního festivalu Oktoberfest.

Koncem listopadu bude Stubai také dějištěm Světového poháru ve slopestyle sjezdu na lyžích. Středisko Sölden, které platí za jedno z nejmodernějších v Rakousku, bude při zahájení sezóny hostit Světový pohár v alpském lyžování žen i mužů.

Chystá se i Ski Amadé

Pozvolně se na začátek lyžařské sezóny chystá také největší rakouská oblast pro zimní radovánky Ski Amadé, rozkládající se v Salcbursku a Štýrsku. Zde se ale začíná lyžovat až koncem listopadu až začátkem prosince — záleží však na sněhových podmínkách.

Novinkou letošní sezóny je nabídka nazvaná Ski Amadé made my day, což jsou různorodé zážitkové dny, které obohatí klasickou lyžovačku. Návštěvníci při nich nemusejí sami vůbec nic plánovat. Náplň se různí podle jednotlivých lokalit. Například v oblasti Schladming-Dachstein lze vyjet lanovkou na snídani na ledovec a posléze se nechat natočit při freeridingu.

V nabídce ovšem není jen gastronomický program, ale také třeba jóga na okraji sjezdovky, lyžařská túra, procházky se sněžnicemi, sáňkování nebo také takzvané skikeriki — lyžování při východu slunce. Ceny programů se pak v závislosti na náplni pohybují od 50 do 190 eur, tedy od zhruba 1300 do skoro 5000 korun.

Již třetím rokem jsou zajímavým artiklem ve Ski Amadé také datové brýle s online navigačním systémem. Lyžaři s jejich pomocí mohou získat informace o zvolené trase, vlecích, stavu sjezdovek a mnoho dalšího. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám