Hlavní obsah

Bývalé silo se proměnilo v největší uměleckou galerii v Africe

Novinky, mšv

Kapské město má nový tahák pro místní, ale i turisty. V prostorách bývalého sila totiž vznikla umělecká galerie Zeitz Museum of Contemporary Art, která má být tou vůbec největší na kontinentu. Má celkem devět pater, 80 místností, ale také střešní zahrádku. Vystavovat bude především africké umělce, píše agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Z někdejšího sila se stalo největší africké muzeumVideo: Reuters

 
Článek

Interiér bývalého sila je úchvatný sám o sobě. Při transformaci se totiž podařilo zachovat původní ráz, který ovšem obohatila spousta nových vzhledných prvků, například skleněný výtah. „Přišlo mi důležité, abychom nutně nenásledovali model evropských, severoamerických nebo i asijských muzeí. Díky unikátním prostorám vznikla možná vůbec první galerie moderního umění v Africe,“ tvrdí britský architekt Thomas Heatherwick, jenž přestavbu sila projektoval.

Mnoho afrických umělců podle Reuters vystavovalo svá díla v zahraničí, nyní by se mnoho z nich mohlo vrátit takříkajíc domů. Zároveň se očekává, že i díky svému neotřelému vzhledu, přitáhne galerie mnoho milovníků umění ze zahraničí. „Silo na obilí se nám zdálo jako skvělý výchozí bod, protože nás přimělo zacházet s prostory netradičně,“ dodává architekt s tím, že umění samotné spočívá mimo jiné v objevování nových perspektiv.

Afričtí tvůrci, kteří dosud vystavovali v zahraničí, novou uměleckou galerii rovněž vítají. „Během posledních dvaceti let se africké umění hodně změnilo. Obecně je o něj větší zájem a zdejší scéna roste,“ tvrdí umělec Cyrus Kabiru.

Mecenášem galerie je německý podnikatel Jochen Zietz, v jehož vlastnictví se vystavovaná díla nacházejí. Se sbíráním začal v roce 2002 a od té doby nahromadil desítky nejrůznějších kusů. Pro veřejnost se galerie otevře v pátek 22. září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám