Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Na jablečnou slavnost nebo do doby bronzové

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První opravdu podzimní víkend nabízí pestrobarevnou plejádu akcí. Vybrat si můžete z událostí, které vás přenesou do minulosti, třeba do středověku nebo ještě hlouběji do doby bronzové, na mnoha místech se také konají Svatováclavské slavnosti nebo dožínky. Za vůní podzimu vyrazte na jablečné slavnosti na zámek Bor nebo Hostětína.

Foto: Profimedia.cz

Pochutnejte si na dobrotách z jablek. Ilustrační foto

Článek
Praha

Svatováclavská pouť

Vinobraní se odehraje o víkendu mimo jiné také na Proseku. Bude spojeno se Svatováclavskou poutí, která nabídne program pro děti i rodiče. Středověce laděná akce se koná v okolí kostela sv. Václava, ale také v areálu přilehlé bobové dráhy. Dospělí mohou ochutnat třeba burčák, zatímco ratolesti se mohou bohatě vyřádit na skákacím hradu a dalších atrakcích. Více zde.

Farmářské slavnosti

Vyrazte v sobotu na zábavné odpoledne do Národního zemědělského muzea. Bude zde připraven tradiční farmářský trh, jehož součástí bude zábavně naučný program pro děti. Připraveny jsou také nové expozice, nazvané Rybářství nebo Laboratoř ticha. Nebude ale chybět ani venkovní selský dvorek s živými hospodářskými zvířaty nebo simulátorem dojení krávy. Více najdete zde.

Den železnice

Tradiční Den železnice na pražském Smíchově se uskuteční již tuto sobotu. Akce potěší všechny příznivce moderní i historické železniční techniky. K vidění budou například parní lokomotivy, vybranými soupravami se budete moci projet po pražských spojkách do odstavného nádraží Praha-Jih. Co dalšího je připraveno se dozvíte zde.

Středočeský kraj

Dětský den

Ve Vojenském technickém muzeu Lešany se v sobotu uskuteční již šestý Dětský den. Na děti čeká bohatý soutěžní program, ale také ukázky moderní vojenské techniky. Co se týče stanovišť, připravena bude například lezecká dráha, rozebírání a skládání samopalu či hod granátem na cíl. Vstup na akci je zdarma. Podrobnosti naleznete zde.

Dožínková slavnost

Přeneste se do minulosti. Navštivte v sobotu obec Přerov nad Labem a zažijte atmosféru lidových dožínek. Moderní technologii nechte doma, protože v době před sto lety ji nebudete potřebovat. Součástí akce je ukázka řemesel, historický kolotoč, střelnice, ale také živá zvířata. Hlavní program představí lidové tradice, které se k období dožínek pojí. Více informací zde.

Jihočeský kraj

Cyklotoulky

Pokud ještě nejste připraveni uklidit sportovní náčiní do sklepa, vyrazte v sobotu na třetí ročník cyklotoulek po Vodňanech a okolí. Na výběr bude hned ze tří různě dlouhých i náročných tras, pro rodiny s dětmi je vhodná tříkilometrová rybářská po Vodňanech. Další dvě jsou dlouhé 20 a 40 km. Mapy všech tras budou k dispozici před startech a akce se koná za každého počasí. Více se dozvíte zde.

Plzeňský kraj

Slavnosti jablek a medu

Na nádvoří borského zámku se v sobotu uskuteční druhý ročník jablečných a medových slavností. Sladce laděná akce láká na nejrůznější pochoutky z těchto surovin, součástí je i soutěž o nejlepší dobrotu z medu a jablek. Lákadlem může být také jarmareční trh či představení pro děti. Další informace najdete zde.

Karlovarský kraj

Svatováclavské setkání

Desátý ročník oslav svátku sv. Václava v Mariánských lázních nabídne návštěvníkům historický program s poučením. Připraveny budou vystoupení keltského kmene, rytířské družiny, ale také ukázky historických řemesel, hudby i dobových kostýmů. Vrcholem akce je průvod sv. Václava i s družinou. Více se dozvíte zde.

Ústecký kraj

Roudnické vinobraní

Jakkoli je vinobraní spíše akcí pro dospělé, to roudnické nezapomíná ani na děti. Zatím rodiče mohou popíjet a degustovat, jejich ratolesti mohou přihlížet šermířským vystoupením, projet se na koních nebo shlédnout loutková představení. Po celém zámeckém areálu budou navíc připraveny pouťové atrakce. Jako bonus budou zpřístupněny i některé roudnické památky. Více informací zde.

Liberecký kraj

Historické klání

Na hradě Houska přezdívaném brána do pekel, se můžete v sobotu přenést do středověku a přihlížet historickým šermířským kláním. Souběžně se konají i běžně prohlídky, rovněž také výstava zbraní, ale i praktické ukázky. A před poslední prohlídkou je nachystáno překvapení. Více zde.

Královéhradecký kraj

Doba bronzová

Vydejte se o víkendu do Archeoparku Všestary a přeneste se do dávné minulosti. I bez stroje času se budete moci podívat do doby bronzové a zjistit, jak tehdy vypadal život. Připraveny jsou například ukázky výroby bronzových předmětů, tkaní, vaření polévky či pečení placek, ale také řemeslná dílnička pro děti, kde si vyrobí drobný upomínkový předmět. Více informací zde.

Pardubický kraj

Starodávný jarmark

V sobotu se v Litomyšli uskuteční starodávný jarmark, který návštěvníkům představí tradiční lidová řemesla. Drátování, rytí skla, košíkářské a řezbářské práce, zdobení perníků a mnoho dalšího. Součástí trhu bude také tvořivá dílna pro děti všech věkových kategorií, ale také ochutnávky nejrůznějších dobrot včetně houbového guláše od zdejšího mykologického klubu. Podrobnosti najdete zde.

Vysočina

Slavnosti v Telči

Definitivní tečkou za létem budou sobotní Svatováclavské slavnosti v Telči. Součástí bude celodenní středověký jarmark na náměstí, stěžejním bodem bude příjezd patrona českých zemí, samotného sv. Václava. Návštěvníci nebudou ochuzeni ani o pohádku, která zabaví spíše ty menší, ale také o divadelní a šermířská představení nebo dobovou hudbu. Více najdete zde.

Jihomoravský kraj

Do lesa

Dokud ještě není úplná zima, vyrazte o víkendu ven. V areálu u mravence Lesíka nedaleko Brna zažijete v sobotu odpoledne plné zábavy, kde se děti nejen zabaví, ale také se dozvědí nejrůznější zajímavosti o lese a lesnické práci. Budete si moci projít naučnou stezku a zúčastnit se soutěží. Součástí bude také regionální jarmark. Další informace zde.

Olomoucký kraj

Na hrad za bílou paní

Návštěvnická sezóna na hradech se pomalu, ale jistě blíží ke konci. Pokud se s ní ale ještě nechcete rozloučit, vyrazte v sobotu na zámek Úsov na netradiční večerní prohlídku po stopách strašidel a bílé paní. Součástí okruhu bude také hradní ochoz a věže, kde hradní strašidla přebývají. Na nádvoří si budou moci návštěvníci vyzkoušet, jak jim jdou hádanky. Podrobnosti zde.

Zlínský kraj

Jablečná slavnost

Hostětín v neděli provoní nasládlá vůně jablek. Uskuteční se zde totiž jablečná slavnost, která kromě jídla láká také na bohatý program pro děti, divadlo a mnoho dalšího. Akci doplní řemeslný jarmark a folklórní vystoupení nebo cimbálová muzika. Kromě samotných jídel z jablek je připravena i výstava regionálních odrůd ovoce. Více informací najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Netopýří noc

Jedinečná akce po stopách nočních tvorů se uskuteční v sobotu v Třebovickém parku v Ostravě. Pozdní večerní procházka přiblíží život netopýrů, ale také ukázky moderní techniky, která se používá při výzkumu či odchytu a návštěvníci si ji budou moci rovněž vyzkoušet. Vstupné na akci je zdarma. Více zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám