Hlavní obsah

Tipy na víkend: Ochutnejte hmyzí speciality, světovou kuchyni nebo víno

Novinky, mšv

Podzim je už bez diskuzí tady. A k němu patří především víno, ale také jídlo, které ve stále chladnějších dnech zahřeje žaludky. A food festivalů je o víkendu skutečně mnoho. Hned dva se konají v Praze, do Teplic můžete vyrazit za pálivým chilli a třeba do Olomouce za extrémní kuchyní a hmyzími specialitami. Jedinou sportovní akcí v našem výběru jsou běžecké závody v Ostravě.

Foto: Profimedia.cz

Troufnete si ochutnat hmyz na olomouckém food festivalu? Ilustrační foto

Článek
Praha

Setkání food trucků

Na smíchovskou náplavku se v sobotu opět sjedou takzvané food trucky neboli pojízdná bistra. Návštěvníci budou moci ochutnat nepřeberné množství specialit a pochoutek z různých koutů světa. K vidění totiž budou kromě klasických vozidel třeba i občerstvovací tříkolky, rikši, obří grily a mnoho dalšího. Součástí akce bude také přehlídka amerických aut a veteránů. Podrobnosti naleznete zde.

Festival malých pokrmů

V Tiskárně na Vzduchu v pražské Stromovce se uskuteční další ročník Finger Food Festivalu. Sobota tak bude patřit nejrůznějším malým pokrmům, jako jsou předkrmy, jednohubky, chlebíčky, ale také dezerty — zkrátka tak malým porcím, že na ně nebudete potřebovat příbor. Chybět ovšem nebudou ani burgery, sushi či veganské a raw speciality. Vstup je zdarma. Více zde.

Dny českého piva

V pátek začínají Dny českého piva, do kterých se zapojí nespočet restaurací a hospod po celém Česku. Při této příležitosti se v sobotu otevřou brány pivovaru Staropramen na Smíchově, kde se kromě prohlídek můžete těšit na doprovodný hudební program, soutěže a samozřejmě pivo za sníženou cenu. Vstupné na akci je 50 korun. Více informací zde.

Středočeský kraj

Vinobraní

Pokud rádi obrážíte všemožná vinobraní, v sobotu můžete vyrazit do města Herink, kde se jedno koná. Kromě degustací vzorků od tuzemských vinařů bude připraveno i pivo a k němu klobásy. Chybět ovšem nebude ani burčák nebo soutěž o nejchutnější domácí štrúdl. Akce začíná ve 14:00 hodin. Více informací zde.

Houbyfest

Češi jsou národem houbařů. Pokud houby rádi i konzumujete a nejen sbíráte, vyrazte v sobotu do Řevnic u Prahy, kde se uskuteční gastronomický festival Houbyfest. Základem jídel budou přirozeně houby, ochutnat tak budete moci například ragú, polévku, guláš, nadívané či nakládané houby, rizoto a mnoho dalších dobrot, kde budou tyto poklady lesa hlavní ingrediencí. Vstup je zdarma. Více se dozvíte zde.

Jihočeský kraj

Do prezidentské vily

Na tento víkend opět připadá den otevřených dveří ve vile manželů Benešových v Sezimově Ústí. Jedná se o jedinou mimopražskou rezidenci premiéra ČR, která dodnes slouží nejen jako reprezentační prostory předsedy vlády. Návštěvníky čeká prohlídka exteriérů i interiérů, v oba dny se můžete zúčastnit od 10:00 do 16:00 hodin. Více informací zde.

Plzeňský kraj

Bolevecké vinobraní

Další z tuzemských vinobraní se v sobotu uskuteční v Bolevci. A jelikož je nutné popíjení a degustaci prokládat nějakým jídlem, chybět nebude ani nabídka sýrů či masných výrobků z lokální produkce a farmářských trhů. Atmosféru dokreslí cimbálová muzika, předvedou se také umělečtí kováři a další řemeslníci. Více najdete zde.

Karlovarský kraj

Festival vín

Podzim patří vínu. Za nejrůznějšími odrůdami můžete vyrazit na hrad Seeberg, kde se v sobotu uskuteční festival zasvěcený tomuto nápoji. Kromě tuzemských vín budete moci degustovat také vzorky z Rakouska či Slovinska, představí se ovšem i dovozci chilských, francouzských a italských vín. Akci doplní hudební program. Více zde.

Ústecký kraj

Víkend plný chutí

O víkendu čeká Teplice nepřeberné množství chutí. Gastronomická akce, která se ve městě koná, láká na opravdu pestrou plejádu surovin, vůní i barev. Kromě ochutnávek ovoce, rad ohledně jeho pěstování, je připraven i festival chilli papriček, kde můžete otestovat, kolik toho vydržíte. Více se dozvíte zde.

Liberecký kraj

Oslavy Ještědu

V sobotu se budou konat oslavy symbolu Libereckého kraje, vysílače a hotelu na Ještědu. Při této příležitosti jsou nachystány speciální prohlídky, do části vysílače pouze na časové vstupenky. Zpřístupněna bude také strojovna kabinové lanovky nebo stanice Horské služby. Součástí jsou také tradiční závody ve vynášení pivních sudů na vrchol hory. Podrobný program najdete zde.

Královéhradecký kraj

Zámecký food festival

Zámek v Kostelci nad Ohří bude v sobotu hostit food festival, na kterém si na své přijdou milovníci české regionální kuchyně, ale i asijské, španělské či italské. Ačkoli je léto už dávno za námi, nebude chybět ani zmrzlina, dále pro podzim typické víno, ale také pivo či domácí limonády. Součástí je také jarmark, na kterém lze zakoupit nejrůznější rukodělné výrobky. Podrobnosti zde.

Pardubický kraj

Oživený bunkr

V sobotu proběhne v muzeu opevnění K-S 5 U potoka tradiční akce oživený bunkr, kdy se na jeden den vrátí do prostor posádka. Návštěvníci ji budou moci vidět při obsluze zbraní, při nácviku boje i obrany proti letadlům. Prohlídky objektu a v přilehlém okolí se konají od 10:00 do 17:00 hodin, doplněny budou krátkým hraným pásmem. Ceny vstupného a další informace zde.

Vysočina

Svatováclavské slavnosti

Kalendářně první podzimní den se v Havlíčkově Brodě uskuteční den plný hudby, zábavy a soutěží. Měšťanský pivovar zve na vystoupení nejrůznějších umělců, které můžete proložit pitím tradiční nabídky piva Rebel, ale také speciálu nazvaného Buřič. Zájemci si budou moci prohlédnout i samotný pivovar, na místě budou rovněž řemeslné stánky. Více zde.

Jihomoravský kraj

Burčákobraní

Vinobraní nejsou jen o vínech samotných, ale také o sladkých burčácích. Na akci, která je jim zasvěcená můžete vyrazit do Moravského Krumlova. Již šestý ročník burčákobraní ale samozřejmě doplní i ochutnávky tradičního vína i piva, dále také hudební program a gastronomické speciality. Akce se koná na zámeckém nádvoří. Více informací naleznete zde.

Olomoucký kraj

Extrémní kuchyně

Netradiční gastronomický festival se uskuteční v sobotu v Olomouci. Na něm budete moci ochutnat neobvyklá jídla japonské, čínské či arabské kuchyně, dojde ovšem i na hmyzí speciality, na které si nejspíš netroufne každý. Nebo se naopak zbavíte předsudků. Chybět ovšem nebudou ani nejrůznější přednášky a semináře nebo soutěž jedlíků. Kompletní program zde.

Zlínský kraj

Chutě Slovácka

Regionální dobroty provoní v sobotu Uherské Hradiště při konání letošního ročníku Slováckého festivalu chutí a vůní. K ochutnání budou například vdolečky, patenty, pečené báleše, bramborový prejt a řada další pokrmů, které možná ani neznáte. Chybět ovšem nebude ani víno, mošty či burčák. Další informace zde.

Moravskoslezský kraj

Běžecké závody

Přichází podzim, a to je doba, kdy chce většina lidí být spíš v teple a mít klid. Pokud ale nechcete zanevřít na pohyb, zúčastněte se o víkendu závodu v Ostravě. Zaběhnout si můžete maraton, půlmaraton, ale klidně i jen čtvrtku, pokud se na víc necítíte. Hlavní cenou pro vítěze prvních dvou závodů je start na newyorském maratonu New York City Marathon 2018. Podrobnosti zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám