Hlavní obsah

Naučná stezka Kladská u Mariánských Lázní slaví 40. narozeniny

Novinky, Roman Zvarič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna z vůbec prvních naučných stezek na našem území byla slavnostně otevřena 14. září 1977. Leží asi 10 kilometrů severně od Mariánských Lázní, je bezbariérová a věnuje se historii, biologii a geologii Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les.

Foto: Roman Zvarič

Kladská byla jedna z vůbec prvních naučných stezek u nás.

Článek

Naučná stezka Kladská se vine v okolí stejnojmenné stylové osady se švýcarskými horskými roubenkami, kterou v roce 1875 založil kníže Otto Fridrich Schönburg-Waldenburg. Necelé dva kilometry dlouhá trasa v nadmořské výšce přes 800 metrů začíná poblíž parkoviště.

Foto: Roman Zvarič

Kolem nejsou žádné známky civilizace.

Foto: Roman Zvarič

Stezku založil knížě Otto Fridrich Schönburg-Waldenburg.

Zpočátku prochází lesem, po hrázi mezi rybníky, pak křižuje silnici spojující Lázně Kynžvart a Prameny, po níž vede cyklostezka č. 2135, a pokračuje kolem Kladského rybníka zpět do osady. Je součástí národní přírodní rezervace Kladské rašeliny, kterou tvoří pět částí: Paterák, Lysiny, Malé rašeliniště, Husí les a Tajga. Stezka vede napříč poslední jmenovanou.

Bezbariérový povalový chodníček se táhne krajinou typickou pro bezzásahová území. Kolem jsou ztrouchnivělé spadané stromy, všude roste mech. V úsecích mezi odpočívadly s informačními cedulemi, lavičkami a vyhlídkami nejsou kromě dřevěného chodníčku vidět žádné známky civilizace.

Restaurace láká labužníky

Jednotlivé naučné tabule se věnují například živočichům a rostlinám v rašeliništích, lesním porostům a dalším tématům, která se týkají okolní přírody. Dojem divočiny podtrhuje bizarní čarověník, který zdobí horní větve některých stromů. Na stezce je v i horkých letních dnech příjemný stín, ještě příjemnější je však absence davu „účastníků zájezdů“. Během sobotní dvouhodinové procházky potkáváme snad tucet lidí.

Foto: Roman Zvarič

Chodníček je bezbariérový.

V Kladské sídlí Návštěvnické středisko Dům přírody Slavkovského lesa. A do proslulé místní zvěřinové restaurace se sjíždějí labužníci a gastronauti z širokého okolí. Nedaleko odsud prýští známý pramen Smraďoch. Jeho zvláštní zápach, který způsobuje sirovodík, doprovází bublání rašeliny, takzvané bahenní sopky.

Foto: Roman Zvarič

Stezka prochází lesem i po hrázi mezi rybníky.

U Kladského rybníka začíná umělý kanál Dlouhá stoka. Unikátní vodní dílo pochází z 16. století, kdy byla v blízkém Horním Slavkově a Čisté velká naleziště mědi. Technika dolování vyžadovala množství vody k rýžování a pro pohon různých strojů.

V místech těžby chyběla, a proto byl vybudován 24 kilometrů dlouhý příkop, který vodu přiváděl z výše položené Kladské. Přestože měl jen malý spád, 35 centimetrů na 100 metrů, tok vody byl dost rychlý na dopravu dřeva, a dokonce i náhon rudných mlýnů. Trasa je dodnes funkční.

Reklama

Výběr článků

Načítám