Hlavní obsah

Ryanair manipuluje s náhodným výběrem sedadel. Chce, aby si lidé připlatili

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nízkonákladová letecká společnost Ryanair připustila, že sedadla u okna a uličky nechává do poslední chvíle úmyslně volná. Vedení dosud výběr míst svádělo na systém, který měl sedadla pro cestující volit náhodně a často od sebe rozděloval páry či rodiny. Ukázalo se, že za tím ale stojí snaha přimět pasažéry, aby si za rezervaci konkrétních míst připlatili, píše britský Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na irskou společnost se už během léta snesla tvrdá kritika kvůli rozdělování skupin nebo i rodin s malými dětmi v letadlech. Za konkrétní místa si totiž cestující musejí připlatit, což je přesně to, oč se aerolinky snaží, míní podle Telegraphu rozhořčení klienti.

Expertka z univerzity v Oxfordu Jennifer Rogersová, která se zabývá statistikou, měla možnost nahlédnout do údajů o volných místech v době check-inu na čtyřech různých místech, a z toho vypočítala pravděpodobnost, s jakou dostanete ono prokleté prostřední sedadlo.

Je snazší vyhrát v loterii

V rámci výpočtů doktorky Rogersové byly skupiny o čtyřech lidech vyslány na čtyři různé lety společnosti Ryanair a úplně každá z těchto osob při check-inu obdržela prostřední sedadlo. Podle výzkumnice je taková pravděpodobnost 1:540 miliónům, což je velmi málo.

Z výpočtů vyplynulo, že je desetkrát pravděpodobnější vyhrát v loterii než být ve skupině, v níž všichni při náhodném výběru obdrží místo uprostřed, píše portál The Sun.

Šéf marketingu Ryanairu Kenny Jacobs posléze připustil, že pasažéři nemohou dostat místa u okna či v uličce, protože mohou připadnout těm, kteří si za ně připlatí. A mnozí z nich tak provádějí i 24 hodin před odletem, uvádí Telegraph. „Musíme je nechat volná těm, kteří jsou za ně ochotní zaplatit,“ uvedl pro portál Jacobs.

Ryanair se nově také rozhodl omezit počet zavazadel, která si cestující mohou vzít na palubu. Od listopadu si budou moci do letadla vzít dvě zavazadla pouze ti, kteří zaplatí za přednostní nástup do letadla. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám