Hlavní obsah

Opil se a udeřil letušku. Za své chování musí zaplatit téměř 100 tisíc dolarů

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konec dovolené na Havaji se Američanovi Jamesi Augustovi značně prodražil. Před vzletem letadla se totiž opil, následně vyhrožoval přítelkyni, dalším pasažérům, ale také palubní posádce. Letadlo se kvůli němu muselo otočit a opětovně přistát v Honolulu. Za vzniklou škodu uložil soud muži pokutu ve výši 97 817 dolarů, tedy více než dva milióny korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Případ se stal už dříve v tomto roce, finální verdikt byl ovšem vynesen až první zářijové pondělí. August, který se z dovolené vracel se svou přítelkyní a jejími dětmi, se měl podle serveru Independent opít a krátce po startu letadla společnosti Hawaiian Airlines vyhrožovat nejen svému doprovodu, ale také dalším cestujícím a posádce. Jednu z letušek měl udeřit do ramene, když ho požádala, aby jí uvolnil místo v uličce.

Poté měl podle svědků muž křičet na svou přítelkyni a vyhrožovat jí úderem do obličeje. Situace byla natolik vyhrocená, že muže museli zpacifikovat jiní pasažéři a letadlo se nakonec muselo vrátit zpět na letiště v Honolulu.

Soudce v pondělí nařídil Američanovi úhradu vzniklé škody, která čítala otočení letadla, použité palivo, údržbu, ale také práci pozemních pracovníků či vyhledání náhradních letů pro zbylé cestující. Částka mohla být ovšem i mnohem vyšší, zasahování do práce palubního personálu nebo jeho obtěžování je ve Spojených státech amerických postihováno i 20 lety vězení a pokutami až do výše 250 000 dolarů.

Proti nadmíře užívání alkoholu se v minulém roce ohradila irská společnost Ryanair. Ta nabádala britská letiště, aby cestující mohli před cestou požít maximálně dva alkoholické nápoje, které by se navíc vůbec neměly prodávat před desátou hodinou dopoledne. Opilí cestující se totiž mnohdy ukazují být bezpečnostní hrozbou pro hladký chod letového provozu, píše Independent.

Reklama

Výběr článků

Načítám