Hlavní obsah

Soutok řek ve Švýcarsku vytváří barevnou přírodní hříčku

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na soutoku dvou řek by se jen těžko dalo najít něco pozoruhodného. Pokud tedy není řeč o místě, kde se slévají řeky Rhôna a Arve. Děje se tak ve švýcarské Ženevě a protnutí dvou vodních toků je bez diskuzí přírodní bizarností. Každá má natolik diametrálně odlišnou barvu, že jejich prolínání může připomínat akvarelovou malbu.

Foto: Profimedia.cz

Každá z řek má jinou barvu.

Článek

Není divu, že soutok obou řek je pro svou neobvyklost hojně fotografovaným místem. Zatímco Rhôna, jeden z větších evropských vodních toků, má temně zelenomodrou barvu, sousední Arve je nehezky blátivá a šedohnědá. Není to ovšem špína, řeka na své pouti k soutoku přijímá mnoho vody z ledovců v údolí Chamonix.

Foto: Profimedia.cz

Na soutoku vytvářejí řeky hříčku hodnou malíře.

V Ženevě se Arve vlévá do Rhôny a barevné odstíny obou řek se tu mísí a vytvářejí tak neobvyklou podívanou. Přímo v místě soutoku jsou řeky totiž na pohled skoro oddělené geometricky pravidelnou čárou, někde voda vypadá jako akvarelová malba, když se sytá zelenomodrá rozpíjí v sousední hnědé. Dále do Francie pokračuje Rhôna v neutrální říční barvě.

Foto: Profimedia.cz

Obě řeky dělí v místě soutoku téměř geometrická linka.

Soutok řek v Ženevě není ovšem jediný, kde je tak citelný kontrast obou barev. Podobný rozdíl lze sledovat například u čínských toků Jang-c’-ťiang a Ťia-ling-ťiang v Čchung-čchingu, ale i u dalších řek po celém světě. Švýcarský příklad je ale zdaleka ten nejkouzelnější.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám