Hlavní obsah

Pitoreskní ostrov ve Španělsku proslavil televizní seriál. Teď na něj míří davy turistů

Novinky, mšv

Místa, na kterých se natáčely populární filmy či seriály, jsou často vyhledávaným cílem turistů. Po poslední řadě Hry o trůny se do hledáčku cestovatelů dostalo místo, které v seriálu posloužilo jako lokace pro ostrov a hrad zvaný Dračí kámen. Dlouhé a klikaté schodiště, které k němu vedlo, se ve skutečnosti nachází v Baskicku a nese název Gaztelugatxe.

Foto: Profimedia.cz

Ostrov proslul díky seriálu Hra o trůny.

Článek

Ačkoli se na vrcholu zubatého ostrůvku žádný obří hrad netyčí, úzké schodiště vedoucí nad skalnatou pláží je dostatečným turistickým magnetem. A po odvysílání poslední řady fantasy seriálu k němu míří víc návštěvníků než předtím, píše britský Daily Mail.

Na Gaztelugatxe se ve skutečnosti nachází malý kostelík, ve kterém si mohou návštěvníci podle tradice třikrát zazvonit na zvon a něco si přát.

Foto: Profimedia.cz

Turistickým tahákem je především klikaté schodiště, které vede na vrchol ostrova.

Foto: Profimedia.cz

Takto vypadal hrad ve Hře o trůny. Schodiště oproti němu působí titěrně.

Poprvé měl kostel na vrcholu ostrova stát už před tisíci lety a pro Španěly a Basky měl vždy zásadní historický význam. Několikrát byl vypálen, pozoruhodností lokality je ovšem již zmíněné schodiště, kompletně vytvořené člověkem.

Na vrchol z pevniny vede celkem 241 kamenných schodů. Po obou stranách se pak návštěvníci mohou kochat skalními útvary, které se do nynější podoby utvářely kolem 60 miliónů let, píše britský server.

Foto: Profimedia.cz

Zbarvená obloha při západu slunce dodává lokalitě na ještě větším kouzlu.

Obzvlášť kouzelně vypadá celá lokalita při západu slunce nebo při přílivu, kdy mořské vlny olizují základy schodiště. V samotném Baskicku se nacházejí i další místa, která byla použita jako lokace pro natáčení Hry o trůny — například pláž Muriola, město San Sebastian a další.

Toho se samozřejmě chytly lokální turistické kanceláře, které již nabízejí návštěvníkům speciální balíčky po stopách televizního hitu, a to nejen v Baskicku, ale třeba i Andalusii.

Vyhledávaná jsou i další místa, kde se seriál natáčel. Velmi znatelně je to cítit například na chorvatském Dubrovníku, který se stal výchozí lokací pro hlavní město fiktivního Západozemí Královo přístaviště. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám